H.G. Wells.Foto: Wikipedia
Eesti
12. august 2020, 10:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kuulus Inglise kirjanik Eestis vähil käis

„Maailmakuulus Inglise kirjanik H.G. Wells naudib Jäneda Kaalijärvel kalastuslõbu,“ kirjutab Rahvaleht 13. augustil 1934, kuidas nende reporter kirjanikuga vähil käis.

Tõsi, lõppes see halvasti. Kui ajakirjanik järgmisel vilul ja vihmasel hommikul Wellsi suvitusmajja läks, tuli verandal vastu kollases hommikuriietuses proua (Maria) Budberg ja palus vabandada –  kuulsus olla eile vees somberdades jalad külmetanud ja lamab voodis. Vist ei tõusegi täna. Ajakirjaniku vastuvõtmisest pole juttugi ja haigevoodis ta end pildistada ka ei luba. Võib-olla saab temaga rääkida mõni teine päev.

Reporteri nähes olnud Wells, hall mantel õlgadel ja liivakarva kaabu sügavalt peas, vähipüügi õhtul vette astumata vaid kaldal ettevaatlikult sõrmega katsunud sinna tõstetud vähki ja vaadanud, kuidas natast välja võeti. Järvekallas olnud aga tõesti märg ja kaste rohul, kergetes kingades külalised hakkasid jalgu ettevaatlikult tõstma, misjärel kirjanik otsustas lahkuda parajasti siis, kui tegelik vähipüük alles hoogu läks. Ütles „Good night!“ ja kinnitas, et õhtu olnud väga kena ja lõbus. „Juba pöördubki vanahärra daamide seltsis tagasi nelja kase alla, väikesel kingul järvekaldal asuva punakaspruuni suvimajakese poole,“ kirjutab Rahvaleht.

Paruness Budbergi, endist Gorki ja nüüdset Wellsi armukest, iseloomustas Briti salaluure kui moraalitut, aga intelligentset.