Noëp ehk Andres KõpperFoto: Martin Ahven
Inimesed
11. august 2020, 15:31

Noëp vaimse tervise probleemidest: endale mitte andestamine viib kõige suurema lõhestumiseni

"Isegi kui tundub, et kõik inimesed sellega kokku puutunud ei ole ja elavad oma ignorantses õndsuses, siis tihtipeale see ei pruugi nii olla ja inimesed võivad olla väga mõistvad ja arusaavad. Seda ei pea kartma või häbi tundma," julgustas muusik Noëp ehk Andres Kõpper R2 "Hommikus!" teisigi oma vaimse tervise probleemidest rääkima.

Kõpper tundis, et tema vaimse tervisega pole kõik korras umbes kümme aastat tagasi, veidi enne kahekümnendatesse eluaastatesse jõudmist. "Ega ise ei teadnud ka, mis värk on, siis ei räägitud väga sellisest asjast nagu vaimne tervis või depressioon. Kui esimest korda kuulsin, et on olemas selline asi nagu depressioon, mõtlesin, et võib-olla ongi sellega tegu," meenutab Kõpper.

Muusik tõdeb, et ei saanud iseendaga sel ajal läbi. "Mis iganes mured või konfliktid su peas toimuvad, siis endale mitte andestamine ja endale puude alla panemine viib kõige suurema lõhestumiseni. Kui tekkis mõni mure või probleem, olin iseenda vastu täiesti armutu," lisab ta. "See hetk, kui sain aru, et mingeid mõtteid või tundeid tekitab depressioon või keemiline mittebalansis olek ajus, siis see aitas päris kõvasti."