David Duchovny Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
7. august 2020, 11:15

David Duchovny 60! Kas teadsid neid fakte tänasest juubilarist?

"Salatoimikute" ja "Californicationi" staar David Duchovny tähistab täna 60 aasta juubelit. Veebikülg OhFact! tutvustab meile seiku, mis ehk on teada vaid kõige suurematele fännidele.

* David William Duchovny sündis kirjaniku peres ning valmistub nüüd ise juba neljandat romaani välja andma. Tema isa Amram Ducovny (1927 - 2003), kelle isa Moshe oli tulnud Ühendriikidesse nüüdse Ukraina alalt, avaldas elu jooksul kümme mitteilukirjandusteost ja ühe näidendi. Ema Margaret oli õpetaja ja koolijuht.

* Vanemad lahutasid, kui David oli 11. Tulevane superstaar, tema vanem vend Danny ja noorem õde Laurie jäid elama ema juurde. 

* Duchovny on kõrgelt haritud näitleja, kes on lõpetanud kaks mainekat ülikooli - inglise kirjanduse bakalaureusekraadi teenis ta Princetonist, magistrikraadi Yale'ist.

* Davidi karjäär sai 1987. aastal alguse Löwenbräu õlle reklaamist. 

* Filmidebüüdi tegi Duchovny Melanie Griffithi kassatükis "Working Girl" (1988).

* Kultussarjas "Twin Peaks" kehastas David transsoolist narkoagenti.

* 1992 figureeris Duchovny kassatükkides "Chaplin" ja "Beethoven". Juba järgmisel aastal saabus tõeline tähelend - meespeaosa seriaalis "Salatoimikud", mida vändati üheksa hooaega. Mõned aastad tagasi tehti "Salatoimikutele" veel kaks hooaega lisaks.

* David jumaldab maffiafilmi "Ristiisa" ja on seda enda sõnul vaadanud miljon korda.

* 1997. aastal sõlmitud abielust näitlejanna Téa Leoniga on Davidil kaks last. Liitu tumestas Duchovny seksisõltuvus, mida ta tunnistas 2008. aastal ravile minnes. Toona oli abielu sügavas kriisis, kuid suudeti siiski päästa. 2014 läksid abikaasad lõplikult lahku. 

* 2015 andis Duchovny välja debüütalbumi "Hell or Highwater", mille mõjutajateks ta on nimetanud Leonard Cohenit, Bob Dylanit, Wilcot, R.E.Mi ja  Flaming Lipsi. Kaks aastat tagasi ilmus näitleja teine album ning ta on oma bändiga päris palju ringi tuuritanud. 2018. aasta intervjuus avaldas David lootust, et plaate tuleb veelgi. "Minu vanuses kuivab paljudel inspiratsiooniallikas kinni, aga kuna ma alustasin nii hilja, tuleb mul laule nagu 17aastasel."