Valitsus toetab alkoholimüügi piirangu kehtestamist alates reedest, 7. augustist. Foto: Robin Roots
Eesti uudised
6. august 2020, 18:28

Lisatud Tanel Kiige kommentaar

Valitsus otsustas Tartumaal piirata alkoholimüüki. Tanel Kiik: eesmärk on vähendada kontakte meelelahutusasutustes (5)

Valitsus otsustas täna kabinetinõupidamisel toetada Politsei- ja Piirivalveameti poolt alkoholimüügi piirangu kehtestamist Tartu maakonna toitlustus- ja meelelahutusasutustes.

Valitsus toetab alkoholimüügi piirangu kehtestamist alates reedest, 7. augustist. Piiranguga peatataks Tartu maakonna toitlustus- ja meelelahutusasutustes alkoholi jaemüük alates kella 23st. Piirangu asjakohasust hinnatakse kahe nädala pärast ning kui piirangut ei pikendata, lõpeb see 31. augusti hilisõhtul.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on valitsus juba varem võtnud suuna, et uute haiguskollete tekkimisel tuleks vajaduse korral piirangud kehtestada sihistatult ning võimalikult lokaalselt. "Viimase nädalaga on mitu uut haiguskollet tekkinud Tartus ja Tartumaal, kus on 14 päevaga kinnitatud 41 aktiivset nakkusjuhtu. Pooltes Eesti maakondades ei ole samas ühtki nakatunut. Seetõttu ei pidanud me põhjendatuks kehtestada alkoholimüügi piirangut terves Eestis ning toetasime piirangu kehtestamist üksnes Tartu maakonnas," ütles ta.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles pärast valitsuskabineti nõupidamist Õhtulehele, et piirangu eesmärk on vähendada kontakte meelelahutusasutustes.

Probleemina tõi ta välja, et ööklubid ei ole juriidiliselt reguleeritud ehk mõni nimetab ennast baariks, teine platvormiks, kolmas ööklubiks. "Alkoholimüügipiiramine kella üheteistkümnest vähendab automaatselt öiseid kontakte, mida inimene ei pruugi hommikul enam mäletada,“ põhjendas Kiik lisades, et nii on hiljem ka terviseametil lihtsam viirusekandja lähikontaktseid tuvastada.

Kiige sõnul on piirangu eesmärk, et viirus ei leviks Tartu maakonnast välja, ja et viirusesse nakatunute statistiline kõver hakkaks alla tulema. 

Kained inimesed käituvad vastutustundlikumalt ega riku Kiige sõnul nii suure tõenäosusega ka eneseisolatsiooninõudeid. Minister ei välista, et mingi osa inimesi ostab suurema koguse alkoholi enne kella ühtteist kokku. "Aga igal juhul on sellistel otsustel mõju asutuste töökorraldusele, ööelule ja sellele, et inimesed mõistaksid olukorra tõsidust. Meetmed tuletavad meelde, et me pole veel viirusest võitu saanud ja olukord on tõsine," nentis Kiik. 

Mis puudutab Tartu soovi taaskehtestada 2 + 2 reegel, siis Kiik möönis, et tulenevalt nakkushaiguste tõrje seadusest on linnal koostöös terviseametiga võimalik seda teha.

Peaminister toonitas, et viiruse laiema leviku takistamisel on roll kõigil Eestimaa inimestel. "Lähinädalad on viiruse edasise leviku seisukohalt kriitilised. Palun väldime eriti just lähinädalatel rahvarohkeid ja kinniseid ruume, hoiame teiste inimestega turvalist vahemaad, peseme käsi ja haigestudes jääme koju. Ainult nii on meil võimalik olukord kontrolli alla saada ja jätkata argielu uute suuremate piiranguteta," ütles ta.