Eesti pop-folkmuusikatäht Trad.Attack! esineb sel reedel Põlvas Intsikurmu festivalil ja laupäeval Kuressaare merepäevadel.Foto: Stanislav Moshkov
Saund
6. august 2020, 18:07

Plaadiarvustus | Trad.Attack! – energiast tulvil ja keskkonnasõbralik

Trad.Attack! kogub vaikselt staaži – algus jääb ju juba aastasse 2013. Vastupidiselt paljudele kodumaise muusika sõpradele ei jätnud see „diskokas“ folk-etnotrio oma ajal allakirjutanule kuigi head muljet.

Kuid eelmine täispikk stuudioalbum „Kullakarva“ (2017) oli piisavalt teist masti ja pakkus rohkesti mõnusat kuulamist. Avaram, tunduvalt tulisemad viisid, kontrollitud energilisusega, professionaalsem. Ning seda rida, ilmselget progressiooni, jätkab ka nüüd aprillis väja antud kolmas täispikk stuudioalbum „Make Your Move“. Kusjuures uus töö tundub varasematest hulga rokilikuma lähenemisega.

Trad.Attack! koosseisu muutnud pole, endiselt kuuluvad sinna Sandra Vabarna (torupill, parmupill, viled, laul), Jalmar Vabarna (kitarr, laul) ja Tõnu Tubli (löökpillid, laul). Kuid võib öelda, et nad arenevad üha edasi, liikudes pikal sammul kiiresti (omas žanris) täiuslikkusele lähemale, kõrgemale tasapinnale, nagu tegijale bändile kohane.

Trad.Attack! „Make Your Move“ Foto: Trad.Attack!

Veidi üle 40 minuti vältav plaat on küllaltki ühtlase tasemega ja energiast pakatav algusest lõpuni. Kui „Pass-Pass“ peaks neil suur hitt olema, siis tegelikult on sellega võrdseid ja veel paremaid lugusid õnneks ridamisi juurde võtta. Kas või omamoodi olemisega, hetkega mällu sööbiv laheda tekstiga „Vanamees“ või koolijõmme itsitama paneva pealkirjaga „Rikas sittus“. Huvitav täheldada, et üks lugu, „Armasta mind“, on koostöö vili noobli ja väga loomingulise laulva kitarristi Vaiko Eplikuga. Plaadil kasutatavate muusikainstrumentide valik on jälle üpriski lai – torupill, parmupill, viled jne traditsioonilisele kitarrile ja trummidele lisaks.

Muide, kuigi plaadinimi on ingliskeelne, siis kõik 11 lugu ise on (õnneks) eestikeelsed. Laulutekstid albumiga kaasneval voldikul on paralleelselt tõlgitud inglise keelde. Lisaks hoiab bänd au sees keskkonnasõbralikkust: plaadiümbris on tehtud taaskasutatud paberist.

------------------
Trad.Attack! „Make Your Move“ (Trad.Attack!)