"O2" võttedFoto: Aldo Luud
Film
6. august 2020, 13:04

VIDEO | Kodumaine spioonipõnevik „O2“ sai esimese õrriti

Oktoobris esilinastuva Eesti esimese spioonipõneviku „O2“ võtteperiood vältas kaheksa kuud ja filmi valmimisel lõi kaasa üle tuhande inimese - nüüd saab näha ka esimest linnukest ehk valminud on filmi treiler. 
 

Süžee käivitub 1939. aasta augusti lõpupäevil. Kohe-kohe on puhkemas Teine maailmasõda ja just neil kriitilistel hetkedel langeb Eesti nõukogudevastase luure juht salamõrva ohvriks. Selgub, et meie salateenistuses tegutseb äraandja ja tema tabamine tehakse ülesandeks luureohvitser Feliks Kangurile (Priit Võigemast). Samal ajal jõuab luurajateni info, et Stalin ja Hitler on sõlminud Eestit puudutava salakokkuleppe. Olukorda ei muuda lihtsamaks ka Feliksit painav saladus, mille keskmes on kahe aasta tagune kirglik armusuhe.

„O2“ režissöör Margus Paju tutvustas filmi järgmiselt: „Liigestest lahti aeg nõuab omasuguseid pidetuid kangelasi, kes on valmis minema tundmatusse. Nii oli ka 1939. aastal. Riik ja selle koolitet kangelased, kes olid kahekümne aasta jooksul harjutanud ja planeerinud taavetlikke käike koljati vastu, ei teinud saatusliku tunni saabudes sõjaliselt midagi. Rohkem oli kaotada kui võita. Aga mida on kaotada neil, kes on juba kõik kaotanud? Kas kaotaja on lõpuks ikka veel kaotaja või hoopis võitja?”

Lisaks peaosalisele Priit Võigemastile löövad filmis kaasa Elmo Nüganen, Rein Oja, Doris Tislar, Pääru Oja, Tambet Tuisk, Indrek Ojari, Hele Kõrve, Alo Kõrve, Johan Kristjan Aimla, Agnese Cīrulele ja Kaspars Znotiņš Lätist, Sampo Sarkola Soomest ning paljud teised näitlejad.

Film valmib Eesti, Soome, Läti ja Leedu koostöös.