KINGITUS EESTI RAHVALE: „Veljo Tormise teene on, et ta võttis noodsamad unustatud ja kadunud laulud ja andis need rahvale tagasi. „Palun – leidsin meie tagatoast triljoni krooni väärtuses antiikkultuuri, ega te sellest juhuslikult huvitatud ole? No igal juhul kui olete, jätan need siia lauale,““ sõnastab muusik Lauri Õunapuu helilooja Veljo Tormise tähtsuse Eesti kultuuriloos. Kolm aastat tagasi manalateele läinud Tormis oleks tänavu 7. augustil saanud 90aastaseks.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
5. august 2020, 22:30

Lauri Õunapuu: kui eestlastele oleks sündinud üks Veljo Tormis vähem, poleks me võib-olla täna rahvana need, kes oleme

„Veljo Tormis oli kõva mees! Ta oli inimene, kelle panust Eesti kultuuri on võimatu ülehinnata,“ meenutab Metsatöllus rahvapille mängiv Lauri Õunapuu Eesti heliloojat tema 90. sünniaastapäeva eel.

„Veljo Tormis oli kõva mees! Ta oli inimene, kelle panust Eesti kultuuri on võimatu ülehinnata,“ meenutab Metsatöllus rahvapille mängiv Lauri Õunapuu Eesti heliloojat tema 90. sünniaastapäeva eel.

Õunapuu sõnul on Tormise loomingu olulisim osa koorilooming, mis põhineb meie rahvalaulul. „Kõigile on tuntud ju tema niinimetatud firmalause: „Mitte mina ei kasuta rahvalaulu, vaid rahvalaul kasutab mind.“ Ja rahvalaul kasutas Tormist nii, nagu jaksas. Võib möönda, et kui Eesti rahvale oleks sündinud üks Veljo Tormis vähem, poleks me täna rahvana võib-olla need, kes me oleme. Miks, küsite? Aga me elame ju ajastute kiirteel, rahvuslik alateadvus ütleb meile: „Muutu, sest muidu jääd maha. Jääd erakuks.“,“ mõtiskleb Lauri.

„Veljoga mõnel korral rahvuslikkuse, eelkõige meie muusikalise emakeele üle arutledes jõudsime tõdemuseni, et me teeme plaane oma rahva püsima jäämiseks liiga lühikese aja peale. Päev-paar, võib-olla aasta või kümme. Ent kui suudaksime plaanid läbi mõelda tuhandeks aastaks, oleks meie järglastel tol kaugel ajal ehk võimalus veel end meie, eestlaste, järeltulijana tunda. Tuhande aasta perspektiivis on tähtis, kas me ütleme täna „ok“ või „hüva“. On tähtis, kas me suudame täna väärtustada ka oma muusikalist emakeelt,“ räägib Lauri.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99