Värske ülikoolidiplomand Giuseppe pere seltsis oma suursaavutust tähistamas. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
5. august 2020, 10:55

VIDEO | Itaalia vanim ülikoolilõpetaja on 96aastane!

Itaallane Giuseppe Paternò tõusis oma kodumaa kõigi aegade vanimaks ülikoolilõpetajaks – eakas härra sai Palermo ülikoolist cum laude filosoofiakraadi.

"Olen viimaks oma unistuse ellu viinud," ütles endine raudteetööline ja sõjaveteran The Guardiani teatel. "Õppimine on olnud mu suurim püüdlus, kuid ema-isa ei saanud mu hariduse eest maksta. Olime suur ja väga vaene pere."

Giuseppe pidi seitsmest lapsest vanimana juba lapsena tööle hakkama, abistades Palermos oma isa pruulikojatööl. Juulis 1943, kui liitlased Sitsiiliasse jõudsid, tegutses Giuseppe Itaalia vägede telegrafistina. Pärast sõda asus noormees tööle raudteel. "Minust oli saanud naisemees ja mul on vaja peret ülal pidada. Samal ajal tundsin meeletut iha raamatutesse sukelduda ja lugeda ja õppida."

31aastaselt lõpetas Paternò õhtukooli, kuid unistus ülikoolikraadi saamisest jäi kättesaamatusse kaugusse. Kuid kolm aastat tagasi astus nüüd juba vanaisaseisuses Giuseppe Palermo ülikooli filosoofiaosakonda. "Ärkasin kell seitse, et õppima asuda. Kasutasin koolitööde kirjutamiseks vana kirjutusmasinat. Pärastlõunal puhkasin ja õhtul õppisin jälle keskööni." Naabrid küsisid vanahärralt, milleks tema vanuses nii palju vaeva näha. "Aga nad ei suutnud mõista, et minu jaoks oli tähtis vanusele vaatamata oma unistus ellu viia."

Kui õpingud seoses koroonapandeemiaga internetti kolisid, oli Giuseppe sunnitud moodsa tehnoloogiaga tutvust tegema. Kõik laabus ning nüüd on tal bakalaureusekraad. 

"Tulevikus tahan pühenduda kirjutamisele; tahan uuesti üle vaadata kõik tekstid, mille põhjalikumaks uurimiseks mul võimalust polnud. See on minu siht."