Alan Parker 2013. aastal Briti filmiauhindade jagamisel. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
3. august 2020, 09:49

Suri „Evita“ režissöör Alan Parker

76 aasta vanuses on surnud nimekas režissöör Alan Parker, kelle filmidest on tuntumad "Bugsy Malone", "Kesköine ekspress", "Fame",  "Mississippi tules" ja "Evita".

Briti Filmiinstituudi teatel suri Parker pika haiguse tagajärjel reedel Lõuna-Londonis. Teda jäävad leinama abikaasa Lisa Moran-Parker, viis last ja seitse lapselast.

1978. aasta filmiga "Kesköine ekspress" kandideeris briti kineast parima režissööri Oscarile. Sama tunnustuse tõi talle kümme aastat hiljem draama "Mississippi tules". Kuldmehikest Parker ise ei võitnud, kuid tema filmidele jagati aastate jooksul kümme Oscarit, aga ka 19 Briti filmiauhinda ja kümme Kuldgloobust.

Eri stiile ja žanreid harrastanud Parkeri loomingut läbis punase joonena muusika. "Fame" (1980) oli muusikal andekate noorte keskkoolist. Kaks aastat hiljem tõi Parker linale Pink Floydi samanimelise albumil põhineva muusikafilmi "Pink Floyd: The Wall". 1991 esilinastus "The Commitments" Dublini noortebändist, 1996 muusikali "Evita" ekraniseering, nimiosas superstaar Madonna. 

"Evita" muusikali helilooja Andrew Lloyd Webber on väljendanud kurbust sõbra ja kaastöölise lahkumise üle. "Üks väheseid režissööre, kes ekraanimuusikale tõeliselt mõistavad," kirjutas Webber Twitteris.

Tuntud on ka Parkeri filmid "Birdy" (1984), "Ingli süda" (1987) ja "Angela tuhk" (1999). Tema viimaseks linateoseks jäi "David Gale'i elu" (2003) Kevin Spacey ja Kate Winsletiga.