Foto: TÕNU TALIVEE
Eesti
1. august 2020, 00:15

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eesti neiu röövitud au miljoneid maksis

„Majateenija kõmuprotsess Ameerika miljonäriga. Eesti tüdruk nõuab mehelt 100 000 dollarit röövitud au eest,“ kirjutasid ajalehed 1. augustil 1934.

Marta S. oli läinud Ühendriikidesse majateenijaks 1926. aastal. Kui tema kõmuprotsessist New Yorgi ajalehtedes kirjutati, siis märgiti, et esiti teenis ta korralikes majades. Pahandused algasid, kui naine läks töökontori kaudu ametisse miljonär Allan A. Ryani juurde aadressil East 71 Street.  

Kui mehe abikaasa läks Montreali oma vanemaid külastama, muutus Mr Ryan häbematuks. „Ta ei läinud ise kodunt välja ega lasknud ka mind isegi vabal päeval minna. Ta kombed olid mulle suureks üllatuseks. Mees külvas mind üle armastusavaldustega, mis olid mulle soovimatud,“ rääkis Marta New Yorgi ajalehele Daily News, mis kirjeldab naist kui kena brünetti, kes tahab kohtus lõpuni võidelda, et saada kahjutasuks 100 000 dollarit (40 miljonit Eesti krooni toonases rahas).

Naise advokaadi sõnul oli Allan A. Ryan teenijapiigale sündsusetuid ettepanekuid teinud ka siis, kui ta abikaasa koju tagasi tuli, ja lõpuks Marta vägistanud. „Ma olen korralik tüdruk, minu elus pole olnud mingit romantikat peale tolmulapi,“ kurtis teenija, et tema polnud majaperemehega flirtinud ega mingist huvist lähema vahekorra vastu märku andnud.

Miljonär ise eitas teenijapiiga vägistamist. Asi läks kõrgemasse kohtusse, mille otsusest meie lehed ei teatanud.