Juutuuber HensugustaFoto: Kuvatõmmis/Youtube.com
Inimesed
31. juuli 2020, 16:04

VIDEO | Hensugusta vabandab: olin 16aastaselt homofoobne, rassistlik ja täielik kiusupunn (5)

"Olen rääkinud, kuidas mind väiksena kiusati suurte hammaste pärast, aga ei ole rääkinud sellest, kuidas mina olen kiusanud..." avaldab juutuuber Henri Karpov ehk Hensugusta.

"Kui olin 16aastane, tegi Heldin Nool video, kus laulis Grete Paia laulu "Päästke noored hinged" ja tal oli Ask.fm, kuhu pani erinevaid pilte. Paljud inimesed hakkasid norima ja mõnitasid teda selle pärast. Twitteris oli sadu kommentaare, kus tema üle naerdi ja öeldi, et ta võiks ära surra. Need oli räiged," meenutab Hensugusta. "Ja mina olin üks nendest kiusajatest."

Hensugusta loeb oma pöördumises ette 2014. aastal kirjutatud säutsu, kus teisi avalikult kiusas: "Soovin tänada mitte ainult Jumalat, vaid ka Jeesust, et meil Tartus pole selliseid inimesi nagu Heldin Nool või Karlos Kolk."

"Minu käitumine ei olnud okei!" tunnistab juutuuber Foto: Kuvatõmmis/Twitter.com

"Nüüd on see tüdruk teinud enesetapu. Ma vabandasin kuu aega tagasi, aga tean, et sellest pole tegelikult kasu ja see ei too inimest tagasi. Ma olin üks neist, kes Heldinit mõnitas, ja kuus aastat hiljem oli massiline küberkiusamine jätnud nii suure jälje, et ta võttis endalt elu," tõdeb juutuuber. 

Hensugusta tunnistab, et oli 16aastaselt teine inimene. "Olin homofoobne, rassistlik ja kiusupunn. Totaalne nõmedik." Selles võis juutuuberi sõnul rolli mängida õppimine maakoolis, ta oli kinnise maailmapildiga ega tolereerinud erinevusi, suhtumine muutus Tartusse gümnaasiumisse astudes. 

"Üritasin saada like'i, öeldes midagi teistsugust ja läksin kaasa kambavaimuga, et kellegi üle naerda. Ma ei arvanud toona, et see inimene neid kommentaare näeb, ja arvasin, et naerame üheskoos. See inimene ei tundunud minu jaoks reaalne, sest ta oli kuskil eemal ekraani taga," ütleb Hensugusta.

Hensugusta on aru saanud, et kõik, mida kirjutad ja teed, jääb igaveseks internetti. "Tõenäosus, et inimene neid nõmedusi näeb on väga suur. Kiusamine ei ole okei, minu käitumine ei olnud okei! Ma näen vaeva iga päev, et olla parem inimene ja mitte kiusata või halvasti öelda. Ma soovin olla parem inimene!" Juutuuber usub, et noorte vaimsest tervisest peab rohkem rääkima.