Ilmar Raag "Erik Kivisüdame" võtteplatsilFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
31. juuli 2020, 11:55

Ilmar Raag filmivõtetest koroonaviiruse ajal: pidevalt käiakse plats desinfitseerimisvahendiga üle (1)

Filmimees Ilmar Raag on parasjagu Luksemburgis "Erik Kivisüdame" filmivõtetel ja jagab Facebookis seika, kuidas võtteplatsil koroona tõttu asjad käivad. 

Mehe sõnul ootasid neid võtteplatsil Luksemburgi partneri värvatud kohustuslikud järelvalvajad. "Neid on võtteplatsil kokku kolm. Hommikul jälgivad nad, et kõik oleksid desinfitseerinud oma käed ja kõigile võtteplatsile minejatele antakse maskid, mida peab kogu aeg kandma. Poole päeva pealt maske vahetatakse. Filmi erinevad osakonnad (kostüüm, kaamera, rekvisiidid jne) on paigutatud nii, et inimesed üksteisega võimalikult vähe kokku puutuksid. Näitlejad kannavad ka maske või mahuka grimmitöö korral plastikust sirme. Vahetult enne võtet võetakse need ära, aga näiteks operaatorid peavad maske ka võtte ajal kandma, rääkimata helimeestest," kirjeldab Raag võtteperioodi.

"Kui tehakse filmivõte autos, mis on "eriti riskiohtlik" olukord, desinfitseeritakse iga duubli vahepeal autot. Lõunasöögi ajal on laudade ümber lintidega piiratud kohad, kuhu võib istuda nii, et keegi ei satuks üksteisele ligemale kui müütilised 1-2 meetrit. Hommikul mõõdetakse ka igaühe temperatuuri. Päeva lõpus ja alguses käivad võlurid desinfitseerimisvahendiga jälle kogu võtteplatsi üle," lisab ta.

"Tundub hullumeelsus? Luksemburgi filmimeeskond ütleb, et 2-3 päeva pärast harjub sellega ära, ehkki keegi ei ole õnnelik. Kõik see toimib Luksemburgi filmifondi ettekirjutuse põhjal ja kui väljast tulnud kontroll avastab rikkumisi, maksab produktsioon tuhandete eurode suurust trahvi. Lõpuks veel seegi, et sealse võtteperioodi jooksul tuleb mul teha kolm korda koroonatesti. Ma loodan väga, et kõige selle kõrval jääb veidi aega ka filmivõteteks."