Alari KivisaarFoto: Rauno Vahtre
Inimesed
30. juuli 2020, 10:06

Alari Kivisaar lubab endavastase petitsooni algataja kohtusse anda: kuu aega ootasin vabandusi, aga nüüd on kahjuks aeg läbi (2)

Sky Plusi hommikusaate juht Alari Kivisaar (53) lubab avaliku petitsiooni algataja kohtusse anda. "See neiu, kes minu vastu üleriigilise laimukampaania algatas ja seda hoogsalt vedas saab esimesena kohtuhagi ja mitmed teisedki kodanikud leiavad õige pea oma postkastist kirja."

Hommikuprogrammis USA massirahutusi kommenteerinud saatejuhtide Alari Kivisaare, Kristjan Hirmo ja Maris Järva julge sõnakasutus ärritas paljusid kuulajaid. Alari Kivisaare vastu algatatud petitsioonis nõudis saatejuhi lahkumist koguni mitu tuhat inimest. Mõni aeg hiljem algatati vastukaaluks ka petitsioon, mis kogus allkirju selleks, et mees raadioeetris edasi töötaks.

Alari Kivisaar postitas oma Facebooki lehele video, kus selgitab, et andis petitsiooni algatajale aega vabandada ega ole asjale käega löönud. "Oma esimese video järel andsin asjaosalistele võimaluse mingilgi moel oma tekitatud kahju heastada ilma kohtuta. Teate mis? Mitte keegi neist ei vaevunud isegi vabandama. Kuu aega ootasin, aga nüüd on kahjuks aeg läbi," ütleb ta.

"Oma alatu tulemuseni jõudmiseks kasutati alatuid valesid, laimu, libauudiseid, mille sisuks olid kontekstist välja rebitud sõnad, mida omakorda vürtsitati endale sobivate maitseainetega," tunneb Kivisaar, et talle on liiga tehtud.

"Jäi mulje, et inimesed läksid oma valedesse nii sügavale sisse, et jäid ise ka neid uskuma. Aga nagu ütleb iidne Tõstamaa vanasõna: "Valel on lühikesed jalad". Isegi minuvastane petitsioon hääbus sama kiiresti kui ta algatati, sest olgem ausad - vähegi intelligentsemad inimesed hammustavad üsna kiirelt läbi libauudised ja manipulatsiooni," räägib ta.

"See neiu, kes minu vastu üleriigilise laimukampaania algatas ja seda hoogsalt vedas, saab esimesena kohtuhagi ja mitmed teisedki kodanikud leiavad õige pea oma postkastist kirja," lubab mees.

Eesti inimõiguste keskus avaldas Facebookis, et hakkab koostöös advokaadiga esindama Kivisaare käest nõudekirja saanud Katrina Indianat, kes alustas Kivisaare-vastase petitsiooni.

"Väljendusvabadus on inimõigusi austava ühiskonna vundament, samas on seda ka inimese õigus elada vabana diskrimineerimisest ja kiusust. Käesolev kaasus on meie arvates inimõiguste vaatest oluline, kuna aitab meil ühiskonnana läbi arutada, kuidas suhestuvad omavahel õigus kasutada oma sõnavabadust ja õigus kaitsta vähemuste õigusi. Keskus on otsustanud koostöös advokaadibüroo Liverte vandeadvokaadi Meris Vellinguga toetada Katrina kohtuteed, kuna leiame, et väljendusvabaduse osa on ka vabadus seista vähemuste õiguste eest, koostada avalikke kirju, luua petitsioone või kasutada muid viise, mis võimaldavad taunida väljaütlemisi, mis pole inimõigustega kooskõlas," seisab inimõiguste keskuse Facbookis.

Katrina Indiana on Twitterisse postitanud enda vastulause, milles seisab, et ta andis petitsiooni juures igale inimesele võimaluse tutvuda Kivisaare ütlustega. "Minu eesmärk petitsiooni tehes oli hoida ära olukord, kus avaliku elu tegelaste on võimalus öelda inimõigusi riivavaid kommentaare ning nende ütlust eest mitte vastutust võtta," kirjutab Indiana oma vastulauses. 

Indiana sõnul on kahjunõue 75 000 euro suurune.

Täispikka vastlauset saab lugeda Twitterist.