Jüri RatasFoto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
29. juuli 2020, 15:53

Jüri Ratas: riigikantselei peab vaatama, kas Martin Helme sõlmitud lepingus USA advokaadibürooga on huvide konflikt (5)

Peaminister Jüri Ratas ütles, et riigikantselei peab koostööös rahandus- ja justiitsministeeriumiga tegema kindlaks, kas Martin Helme sõlmitud lepingus USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP-ga on huvide konflikt või ei. 

Teisipäevane Eesti Päevaleht lahkas pikalt ja laialt Helme lepingut USA advokaadibürooga, mille eestvedaja, endine FBI peadirektor Louis Freeh on oma paralleelse nõustamisfirma läbi aidanud hiljuti venelastele kuuluvat Küprose ettevõtet Prevezon Holding, mille arvetele liigutati paar miljonit dollarit läbi Danske Eesti filiaali. Freeh saab Eesti riigilt kolm miljonit eurot, et esindada Ameerika Ühendriikides meie huve Skandinaavia pankade rahapesuskandaali juurdlustes – ja küsida eestlastele osa võimalikest trahvisummadest

Teised tähtsad riigiametnikud teemal sõna võtta ei oska, sest kogu asjassepuutuv info on Helme käes ja EKRE esimees hoiab sellest kiivalt kinni.

Ratas ütles kolmapäeval Delfile, et Eesti on tõenäoliselt viimase kümnendi suurima mainekahju saanud just Eesti kaudu käinud rahapesu rahapesu tõttu. "Eesti peab oma huvisid kaitsma," sõnas peaminister ja lisas, et rahapeesu uurimine üleüldiselt on ääretult tähtis ja oluline. 

Riigikantselei sai juba teisipäeval peaministrilt ülesandeks välja uurida, kas Freeh palkamine võib tekitada huvide konflikti. Riigikantselei kommunikatsioonijuht Kristiina Tiimus ütles, et kuigi riigisekretär Taimar Peterkop on puhkusel ning analüüsiga tegeleb riigikantselei õigusosakond. Pole veel selge, millal analüüs valmib, Tiimus aga sõnas, et võimalikult kiiresti.

Loe Delfi artikli täisteksti siit!