Video: Mari Luud
Eesti uudised
27. juuli 2020, 17:39

Avaldatud kell 14.35, täiendatud kell 17.28

FOTOD JA VIDEO | Algas piiriehitus. Helme: „Siin oleme meie. Eestlased. See on meie maa. Kaugemale meid enam ei suru.“ (1)

Esmaspäeval algasid Eesti lõunapiiri ehitustööd, mille käigus rajatakse 23,5 kilomeetrine piiritaristu Eesti-Läti-Venemaa kolmikpunktist Luhamaa piiripunktini. Siseminister Mart Helme ütles piiritööde väljakuulutamisel, et riik peab käituma riigina ning üks selle olulisemaid tunnuseid on piir.

"Sündmus on märkimisväärne. Me kõik mäletame seda dramaatilist hetke, kui Venemaa ja Eesti vahel puhkes nii diplomaatiline kui ka luureskandaal, seoses ühe intsidendiga, ja selgus, et meie Eesti Vabariigi ja Venemaa vaheline kontrolljoone kulgemine on paljudest kohtadest vaid üksikutele inimestele teada, sest võsa, umbrohi ja olematud teed lihtsalt ei anna võimalust piiri nägemiseks ja korralikuks valvamiseks," selgitas Helme uue piiri rajamise motiivi.

Siseminister rõhutas, et kogu piiriehituse käigus rajatav infrastruktuur nagu näiteks teed ja elektriliinid ei ole kasutamiseks vaid piirivalvele ning tõstavad ka kohalike inimeste elu kvaliteeti. "Kõige rohkem meie ajaloos on liikunud piir just siin kagu nurgas. See, mida me siin täna teeme, on väga oluline. Me paneme siia maamärgi maha. Siin oleme meie. Eestlased. See on meie maa. Kaugemale meid enam ei suru," võttis siseminister piiritööde alguse kokku.

Kagupiiri esimese ehitusetapi töid teostavad AS Merko Ehitus Eesti ja AS GRK Infra. Esmaspäeval alustatakse esimeste ligipääsu teede rajamisega ehitusplatsile.

Piiritaristu ehitustööd hõlmavad patrull- ja ligipääsuteede, viivitusaia, seiresüsteemide valmiduse ja muu kaasneva rajamist. Eestil on maismaapiiri 136 kilomeetrit ning suurem osa igapäevatööst piiri valvamisel tehakse jalgsipatrullides. PPA piirivalveosakonna juht Egert Belitševi sõnul on aga nii neid kilomeetreid liiga palju ning piiri valvamiseks on vaja tehnilist tuge.

Praeguse prognoosi kohaselt kulub 23,5 kilomeetrile piiritaristu väljaehitamiseks hinnanguliselt umbes kuni kolm aastat. Belitšev lisas, et lähiajal kuulutab PPA välja uue riigihanke järgmise piirilõigu ehitaja leidmiseks ning kui kõik kulgeb plaanipäraselt, saab ehitustöödega edasi minna juba järgmisel aastal.