Kim Jong-unFoto: AP | Scanpix
Maailm
27. juuli 2020, 19:48

Esimene koroonahaige Põhja-Koreas? (3)

Analüütikud kahtlustasid juba ammu, et Põhja-Korea ei saa olla haigestunuteta. Nüüd teataski riigimeedia, et arstid kahtlustavad nende esimest ametlikku koroonaviiruse juhtumit. Kolm aastat tagasi Lõuna-Koreasse sõitnud ning eelmisel nädalal naasnud kodanikul olevat Covid-19 sümptomid.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un (pildil) pidas poliitbüroo tippametnikega erakorralise kohtumise, kehtestades piirilinnas Kaesongis, kus väidetav haige viibib, täieliku sulgemise: linna ei pääse sisse ega sealt välja. Kim algatas ka uurimise, kuidas haigel tugevalt kontrollitud piir ületada õnnestus, hoiatades vastutavaid isikuid, et neid karistatakse rangelt.

„Erakorraline sündmus juhtus Kaesongi linnas, kus kolm aastat tagasi lõunasse pääsenud inimene, keda kahtlustatakse viirusega nakatumises, naasis 19. juulil pärast riigipiiri ebaseaduslikku ületamist,“ teatas valitsusele alluv agentuur KCNA. Esialgu oli põhjust tagasi tulnud ülejooksiku loo tõesuses kahelda. Lõuna-Korea võimud teatasid algul, et pole demilitariseeritud alal liikumist täheldanud, hiljem aga leidsid tõendeid, et erakordne sündmus võis tõepoolest toimuda. Kindel see aga pole, nagu pole ka võimalik teada, kas inimene oli päriselt nakatunud.

Põhja-Korea on siiani väitnud, et neil Covid-19 juhtumeid pole, kuid vaatlejate sõnul on see ääretult ebatõenäoline, vahendab BBC.