Ando KivibergFoto: Tiina Kõrtsini
Üritused
24. juuli 2020, 09:48

Viljandi folgi peakorraldaja Ando Kiviberg: kui pidime raskeid otsuseid tegema, oli tiimis pisaraid ja suuri emotsioone (1)

"Inimesed peavad kokku saama ja põhjus peab olema helge ja rõõmus. Ilusad asjad sünnivad koostoimes," ütleb Viljandi folgi peakorraldaja Ando Kiviberg, kes otsustas tänavu pärimusmuusika festivali asemel korraldada kontserdipäeva Pärimusa 2.0, millest folk omal ajal alguse sai.

Kivibergi sõnul ei saa tänavust kahte kontserdipäeva festivaliks kutsuda. "28. Viljandi pärimusmuusika festival lükati edasi ja see, mis reedel ja laupäeval Viljandis toimub, ei anna kindlasti välja seda mõõtu, millega inimesed viimastel aastatel harjunud on. Kuid et kalendrisse päris tühja kohta mitte jätta ja anda meie pärimusmuusikutele võimalus publikuga kohtuda, otsustasime korraldada kontserdipäeva," räägib ta "Vikerhommikus".

Kui alguses taheti Pärimusa 2.0 jaoks püsti panna kaks lava, lepiti lõpuks ühega. "Korraldasime sündmuse 1000 inimesele, aga nüüd tuli vahetult enne festivali teade, et tohib müüa 1000 rohkem – vaatame, kui palju inimesi tuleb. Praegu on mõlemale päevale veidi üle tuhande pileti müüdud."

Viljandi pärimusmuusika festival on toimunud ligi 30 aastat, kuid Kiviberg tõdeb, et emotsionaalselt ei ole nii rasket aastat veel olnud. "Kui oled midagi üle poole oma elust teinud ja korraga ei saa sa seda teha, jätab see teadvusse kindlasti oma jälje. Ajal, mil pidime tiimiga raskeid otsuseid tegema, oli ikka pisaraid ja päris suuri emotsioone."

Kiviberg on juba märganud ka hoiakute muutumist. "Üks asi, mida mina olen märganud, on hirm. Hirm on väga halb nõuandja. Ettevaatlikkus on loomulikult vajalik, aga kui hirm hakkab põhjendamatult elus tehtavaid valikuid mõjutama, siis ei tea, mis tagajärjed sellel olla võivad."