Pilt on illustratiivne.Foto: Tiina Kõrtsini
Maailm
20. juuli 2020, 14:46

Venemaa eliidile on juba koroonavaktsiini manustatud

Venemaa eliit on alates aprillikuust saanud lasta enda peal testida eksperimentaalset Covid-19 vastast vaktsiini, kirjutab Bloomberg.

Vaktsiini on loonud Gamaleja-nimeline riikliku epidemioloogia ja mikrobioloogia uurimiskeskus ja seda on manustatud näiteks miljardäridest suurärimeestele ja valitsusametnike tippjuhtidele.

Programm on täiesti seaduslik ja inimestele on antud võimalus osaleda katsevaktsiini süstimises vabatahtlikult. Ühe teadlase sõnul avalikult seda programmi propageeritud ei ole. Ta lisas, et vaktsiineerimisse on kaasatud mitusada inimest.

Pole selge, kuidas täpselt osalejad valitakse. Instituut jälgib patsiente ja nende tulemused registreeritakse.Tavaliselt on immuunvastuse tekitamiseks vaja patsientidel saada kaks doosi ja Gamaleja sõnul kestab see immuunsus kaks aastat. Osalejatelt vaktsiini eest tasu ei võeta. Samuti on nad andnud oma nõusoleku, et on teadlikud kaasnevatest riskidest.

Vene riikliku investeerimisfondi RDIF-i juht Kirill Dmitriev ütles, et ta ise ja tema pere on saanud vaktsiini ning märkis, et see võimalus on antud ka paljudele  teistele vabatahtlikele. Ta keeldus edastamast üksikasju. Gamaleya Instituut teatas, et vaktsineeris nii direktori kui ka uuringuga tegelenud meeskonna. Mais värbas riigi kontrolli all olev Sberbank töötajate hulgast vabatahtlikke, et testida instituudi vaktsiini.

Üks tippjuht, kellele manustati vaktsiini, väitis, et tal pole mingeid kõrvaltoimeid. Ta ütles, et otsustas riskida eksperimentaalse vaktsiiniga, et elada normaalset elu ja pidada tavapäraseid ärikohtumisi. Samas teised osalejad on pärast vaktsineerimist teatanud palavikust ja lihasvaludest.