Foto: Martin Ahven
Krimi
20. juuli 2020, 12:37

Kas „Kodutunde“ kogutud annetused jõudsid abivajajateni? Politsei alustas produtsent Kristi Loigo suhtes kriminaalmenetlust (3)

Põhja politseiprefektuur teatas esmaspäeval, et alustas "Kodutunde" produtsendi Kristi Loigo suhtes kriminaalmenetlust. 

Õhtuleht kirjutas varasemalt, et Kanal 2 esitas „Kodutunde“ produtsendi Kristi Loigo osas kuriteoteate, kuna väidetavalt pole kõik heategevuseks kogutud rahad jõudnud abivajajateni. Ühe näitena tuuakse 17aastane Rasmus, kellele koguti raha detsembris, kuid kes pole saatelt taastusraviks vajalikku trenažööri saanud tänaseni. Loigo sõnul ootasid nad aga perelt täpseid juhiseid, millist abivahendit osta.

„Kodutunde“ teema on viimastel nädalatel tõstatanud Kanal 2ga samasse kontserni kuuluv Postimehe portaal. 19. juunil teatasid nad Loigoga koostöö lõpetamisest, kuna kahtlustasid heategevuseks mõeldud raha kõrvale liigutamist. Juuni viimastel päevadel üllitati jätku-uudis, kus teatati, et produtsendi kohta esitati politseile kuriteoteade.

„Seoses üle-eelmise nädala kajastusega, kui avaldasime kahtlused Loigo tegevuse usaldusväärsuse osas, oleme saanud ka täiendavaid vihjeid annetuste abivajajateni mitte jõudmisest. Kuna produtsent Kristi Loigo ei ole teinud midagi, et kahtlusi kummutada, siis ei jätka Kanal 2 Loigoga koostööd,“ kommenteeris Postimees Grupi meediadivisjoni direktor Nele Laev.

Samal ajal ilmus uudistemagasinis „Reporter“ saatelõik, kus kajastati ühte probleemset projekti: raske kaelavigastuse saanud 17aastast Rasmust, kellele trenažööri ja hingamistarvikute soetamiseks kogus „Kodutunne“ raha jõulusaates. Lõpuks soetas abivahendid TÜ kliinikumi Lastefond.

10. juulil teatas prokuratuur, et telekanalilt küsitakse lisaandmeid otsustamaks järgmiste menetlussammude osas. "Kristi Loigo väidetava ebaseadusliku tegevuse uurimiseks esitatud kuriteokaebuse läbi vaatamisel pidasime politseiga vajalikuks küsida lisaandmeid ning nende laekumisel otsustame kriminaalmenetluse alustamise," kommenteeris toona Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Marie Aava.

Õhtuleht kirjutas aga juba 27. veebruaril 2018, et "Kodutunde" produktsioonifirma Õuetuba OÜ ostis aasta varem Rae valda Karla külla 289 ruutmeetri suuruse maja. Internetis müügikuulutuses oli elamu hinnaks 295 000 eurot. Selles elab Kristi Nilov (praeguse nimega Loigo - toim.) perega, mida kinnitab ka naabruses elav naine. Varem elas ta samas külas ridaelamus, mis on nüüd maha müüdud.

OÜ Õuetoa sissetuleku taga on suuremas osas heategevusliku saate „Kodutunne“ tegemine, mida ta müüb telekanalile Kanal 2. Samuti laekuvad produktsioonifirmale annetused, mida „Kodutunne“ kasutab selleks, et abivajajate elamistingimusi parandada.

2016. aasta majandusaruande järgi kogus Õuetuba OÜ annetustena 222 286 eurot. Aruandes märgitaks seda kui äritulu. Firma puhaskasum oli toona 96 312 eurot. 2017. aasta aruanne pole veel esitatud.

Kui annetusi kogub osaühing, siis pole tal kohustust majandusaasta aruandes annetuste üksikasju välja tuua, piisab vaid kogusummast.

Nilov ei soovinud kaks aastat tagasi vastata küsimusele, kes elab Õuetuba OÜ ostetud majas. Samuti pole ta eriti aldis selgitama, kuidas teha vahet firmale elamu ostmiseks kulunud rahal ja kogutud annetustel. Ta ütleb, et ei pea ajakirjanduses eraettevõtte äritegevusest aru andma. Tunnistades samas, et heategevuse puhul on avalik huvi teretulnud. 

Nilov selgitab, et „Kodutundel“ on annetusteks eraldi konto, millega saab ka tutvuda. Ometi ta ei tutvusta seda, vaid uurib hoopis, kust on võetud, et maja müügihind oli 295 000 eurot. 

„Sa peaksid avama oma portaali: kaebaeestlasepeale.ee,“ nähvab ta ja süüdistab päringu esitanud ajakirjanikku tühjas kaebamises.