Skandaalne Soome ärimees Arto Kalevi AutioFoto: Rauno Volmar / Ekspress Meedia
Krimi
17. juuli 2020, 19:00

MILJONIAFÄÄR: Soome kinnisvarahai pääses Eestis kuriteosüüdistusest

Kohus lõpetas kolmapäeval kriminaalasja, milles Soome kinnisvaraärimeest Arto Kalevi Autiot süüdistati 900 000 euro omastamises. Nimelt jõudis ta kannatanuga juuni lõpus kokkuleppele kahju hüvitamises ja riigiprokuratuur loobus süüdistusest avaliku menetlushuvi puudumise tõttu.

Paar aastat tagasi oli 44aastane Autio Eestis seotud ligi saja firmaga, mis tegelesid peamiselt varahalduse ja investeerimisega. Laiemat avalikku tähelepanu pälvis ta esimest korda Toompeal asunud Keskerakonna peakontori ostmisega. 

2015. aasta aprillis alustasid Autio ja Suurbritannias elav prantsuse investor Jean Sebastien Kouyoumdjian (49) äri Eestis registreeritud OÜ JK & Co kaudu. Kouyoumdjianile kuulub Londonis asuv ettevõte, mis tegeleb jahtide disainiga ja ta on elukutselt merearhitekt. Eesti firma pidi paigutama Kouyoumdjiani raha USAs ja ELi riikides kinnisvarasse, börsidele ja aktsiatesse. 

Kõigest mõni nädal hiljem tegi Autio osaühingu kontolt ilma äripartneri loata 900 000 euro suuruse ülekande ühele endaga seotud firmale. Kui asi tuli välja, siis lubas soomlane raha tagasi maksta, aga jäi peagi võla tasumisega jänni. Ja prantslane pöördus olukorra klaarimiseks Eesti võimude poole. Tänavu kevadel esitas riigiprokuratuur Autiole süüdistuse 900 000 euro omastamises, millest asja kohtusse jõudmise ajaks oli tagastamata veel 650 000. 

Samal ajal nõudis Kouyoumdjian äripartnerilt ja temaga seotud investeerimisfirmalt OÜ Brave Capital raha ka tsiviilkohtu kaudu. Kahju hüvitamiseks soovis ta 407 000 eurot ja intressidena veel 99 000. Juuni lõpus jõudsid Kouyoumdjian ja Autio kompromissile, et soomlane tasub 100 000 eurot. Pärast kompromissi kinnitamist pidi kannatanu prokuratuurile teatama, et tal pole enam Autio vastu pretsensioone ja aitama kaasa kriminaalasja lõpetamisele.

Riigiprokurör Sigrid Nurme taotlusel lõpetaski Harju maakohus sel nädalal kriminaalasja avaliku menetlushuvi puudumise tõttu ja Autiol tuli maksta riigituludesse 3000 eurot. Nurm selgitas, et tegu oli äripartnerite tüliga – Autio ja Kouyoumdjian tundisid üksteist juba varasemast ja selliste ülekannete tegemine polnud Autio puhul tavapärane käitumine. Pealegi on ta varem karistamata ja juhtunust on möödunud juba päris pikk aeg. 

Prokuröri sõnul võib juhtunu asjaolusid arvestades lugeda Autio süüd väikseks, olenemata tekitatud kahju suurusest. "Üheks kriminaalmenetluse eesmärgiks on taastada õigusrahu ja hüvitada kannatanule kahju. Kannatanu esindaja on prokuratuurile kinnitanud, et poolte vahel on sõlmitud kompromiss ja esimene osamakse on kannatanule laekunud," märkis Nurm.