Madis MillingFoto: Erki Pärnaku
Teater
16. juuli 2020, 22:52

Madis Milling: Vana Baskini Teater ei ole kunagi pretendeerinud elitaarkunstile

"Vana Baskini Teater ei ole püsitrupiga teater, tegemist on projektipõhise teatriga. Mul on olnud au mängida erinevates etendustes 2000. aastate keskpaigast alates," kummutab Madis Milling "Vikerhommiku" saates kõlakad, et teater on välja surnud.

Meedias ringlevad erinevad jutud Vana Baskini Teatri rahastuse kohta ja  väljendatakse seisukohta, et teater riigi rahastust väärt ei ole. "Eks see jäägu nende otsustajate südametunnistusele, aga olles näinud Vana Baskini Teatri tegemisi päris pikalt, saan väita, et tegemist on ühe vähese teatriga, kes satub sellistesse Eestimaa paikadesse, kuhu muud teatrid ei satu. Vana Baskini Teater on peaaegu koguaeg ratastel," lausub Madis.

Milling rõhutab, et rahastamise probleem seisneb selles, kuidas me teatrit mõõdame. "Küsimus on selles, kas üks on teater ja teine ei ole. Vana Baskini Teater on kindla žanri teater, mängides valdavalt komöödiaid. Vana Baskini Teater ei ole kunagi pretendeerinud elitaarkunstile – neil on ka oma koht ja toetajad," sõnab ta ja lisab, et nii on olnud see läbi aegade.

Komöödia kui žanr on Madise sõnul ülekohtuselt alavääristatud. "Meenutan teatrilegendi Ita Everi sõnu: "rahvast saalis on oluliselt lihtsam nutma, kui naerma ajada."," sõnab ta. "Naeru kättesaamiseks on vaja pingutada, kuid selle kätte saamine ei saa olla omaette eesmärk. Ükski näitleja ei lähe lavale ülesandega publikut naerma ajada – naer tekib, kui situatsioon laval on õigesti mängitud."