Marko ReikopFoto: Teet Malsroos
Inimesed
14. juuli 2020, 12:20

Marko Reikop reisimisest: inimesed hakkavad aina rohkem tavalist elu elama, kuid koroonat pole keegi unustanud

Marko Reikop on suur reisisell, kes täitis 2018. aastal ühe oma eesmärgi – käia läbi kõik Euroopa riigid. Ka praeguses olukorras, kus paljud inimesed tühistavad reisiplaane, otsustas saatejuht kotid pakkida, autole hääled sisse panna ning põrutada mõneks ajaks Eestist eemale. „Praegune olukord erineb tavareisimisest meeleolu poolest. See ei ole nagu tavaline elu, kuigi inimesed hakkavad tavalist elu aina rohkem ja rohkem elama,” ütleb Reikop saates „Ringvaade suvel”.

„Ma olen ammu [seda] tahtnud külastada, aga kuna see jääb suurtest teedest kõrvale, siis ma pole kunagi viitsinud siia tulla,” räägib Reikop linnast Gdańsk, mis on suuruselt kuues linn Poolas.

Kui üheks õhtuks saatejuhi rolli taas astunud Anu Välba temaga intervjuud tegema hakkas, polnud Marko jõudnud veel linna avastada. „Minu selja taga on suur tee ja koledad trammid, aga muidu kiidetakse seda kui ilusat Poola sadamalinna.”

Reikopi sõnul soovitatakse Gdańskit külastada. „Inimesed, kes on siin vanalinnas käinud, naudivad ja ütlevad, et see on imekena,” räägib ta.

Kuna Reikop on suur reisimise fänn, oskab ta hästi välja tuua rändamise erinevused tava- ja praegusest olukorrast. „Praegune olukord erineb tavareisimisest meeleolu poolest. See ei ole nagu tavaline elu, kuigi inimesed hakkavad tavalist elu aina rohkem ja rohkem elama. Kui ma võrdlen erinevaid riike – näiteks Läti ja Leedu – siis inimesed kandsid ühistranspordis ja siseruumides maske. Inimesed kannavad maske nii palju,” ütleb ajakirjanik ja lisab naljatledes, et paljud kaitsevad maskiga enda lõuga mitte suud.

Maskikandmine pole ka Reikopile võõras ning reisides liialt inimkontakti ei tekita. „Kui ma reisin autoga, siis me oleme kahekesi ja peamiselt autos. Söön välikohvikutes ja ööklubisse ei läheks ka tavaolukorras. Muuseumites käies kannan maski,” loetleb ta.

Ägedateks elamusteks loetleb ta 100kilomeetrise Kura sääre külastust, mida ületatakse praamiga viis kuni kümme minutit. „Mõlemal pool on meri ja kuulsad liivaluited. Käisin ka Dresdeni lähedal Saksimaa Šveitsis, kuhu muidu ei oleks sattunud,” räägib Reikop rahvuspargi külastamisest, mis viis kuristikuni välja. „See oli sadu meetreid pikk! Ja et kuristiku tippu jõuda, tuleb sinna kõndida. Elbe jõgi paistis taustaks – see oli väga hirmus, sest ma kardan kõrgust,” ütleb Reikop ja lisab, et ei soovita minna sinna inimestele, kes kardavad kõrgust. Ehkki kui ta kartis, on ta siiski õnnelik, et külastas seda.