Herman Avandi, "Erik Kivisüda" Foto: Stanislav Moshkov
Inimesed
14. juuli 2020, 08:00

Herman Avandi Eesti kalleima mängufilmi peaosast: väga äge tunne on, sest mu isa pole midagi sellist teinud

„Kaks nädalat enne Luksemburgi võtteid murdsin ma jalaluu. Aga õnneks vedas, et täpselt kaks nädalat pidigi kips mul peal olema,” räägib Herman Avandi enda kõige ekstreemsemast olukorrast, mis on olnud seotud filmiga „Erik Kivisüda”, kus ta peaosa mängib. 

Kaks aastat tagasi küsis ema Liis-Katrin Avandi Hermanilt, kas ta ei tahaks filmis näidelda. Poiss vastas seepeale jaatavalt ja toona 8aastane Herman seadis juba poole tunni pärast sammud Endla teatrisse prooviesinemisele. „Pidin rääkima kaamera ees iseendast: kes ja kui vana ma olen ning millega tegelen. Sellel hetkel polnud veel teist peategelast valitud,” kirjeldab Herman.

Poisilt küsiti veel, kas ta oleks nõus enda õlgadeni juuksed ära lõikama. „Oleksin olnud nõus ka ilma filmita juuksed maha lõikama,” ütleb poiss lõbusalt. Kaks aastat tagasi lõikas Herman juuksed maha ning annetas need teatrile parukate tegemiseks.

Teiseks peaosatäitjaks sai Florin Gussak, kes täidab Maria rolli. Läbisaamine kahel noorel näitlejahakatisel on pigem hea. „Tavaliselt on kõik okei, aga Luksemburgis, kus olime ninapidi koos, suutsime umbes kolm korda tülli minna. Kõigepealt tegi üks midagi valesti, siis teine, olime mõlemad väsinud ka. Aga see vaibus ja oleme ikka sõbrad,” räägib ta. 

Ehkki Herman Avandi tuleb näitlejate perekonnast - tema isa Märt Avandi ja vanaema Laine Mägi on näitlejad -, ei suunanud keegi teda otseselt prooviesinemisest osa võtma. „Ema lihtsalt küsis, kas tahaksin. Ja kuna sain aru, et see läheb ka televiisorisse, tahtsin muidugi filmis mängida. Põnev ju!” räägib Herman õhinal.

Isa jagab näpunäiteid

Et Hermanil näitlemine veel paremini välja tuleks, jagab ka isa talle näpunäiteid. „Kuna ma pean filmis nutma, on ta mind juhendanud, kuidas seda teha. Ja kuidas olla loomulik,” paljastab Herman ning lisab, et nutmine on tema jaoks olnud kõige keerulisem.

Kuigi see on poisi esimene suurem näitlejatöö, ei tunne ta suurt pinget. „Meil on nii tore meeskond ja kui mul läheb midagi valesti, siis nad kohe ütlevad,” räägib Herman ja lisab, et ta sai alles paar päeva tagasi teada, et tegu on Eesti suurima ja kalleima filmiga. „Siis oli küll väga-väga äge tunne, sest mu isa pole teinud sellist asja. Jess!” räägib ta naeru lagistades. 

Kaamera ees olemine Hermanile ärevust ei tekita, sest ta on arvamusel, et kui tekst on korralikult peas, on kõik okei. Hermani sõnul oleneb teksti päheõppimise aeg olukorrast. „Kui on pikk stseen ja on prooviaeg, ei õpi me teksti sõna-sõnalt pähe, eriti kui mu tekst on kolm-neli lehekülge pikk. Siis teeme kõige jupikaupa,” seletab Herman ning kinnitab, et tegelikult pole filmis näitlemine üldse nii raske, kui tundub.

Esimesed võtted toimusid novembrikuus Luksemburgisja võtsid aega kaks nädalat. „Kui Tallinnasse on ehitatud piraadilaeva tekk, siis Luksemburgis toimusid võtted piraadilaeva sisemuses. See oli äge, aga mitte pooltki nii äge, kui siin,” ütleb Herman tunnustavalt.

Õnnetus ei hüüa tulles

Herman paljastab, et murdis kaks nädalat enne Luksemburgi võtteid jalaluu. „Aga õnneks vedas, et täpselt kaks nädalat pidigi kips mul peal olema,” räägib Herman ja lisab, et pärast kipsi eemaldamist oli tal kaks päeva aega, et taas normaalselt kõndima õppida. „See oli üsna raju.”

Senimaani on poisil võtetel väga mõnusalt läinud ning kõige suuremat põnevust tekitavad temas piraadid. „Tegelikult väiksena ma ei olnud väga piraatide fänn. Mulle meeldisid rohkem kopad ja lennukid,” paljastab ta. 

Herman on kaasa löönud ka Pärnu kontserdimaja teatrilavastuses ja tema sõnul paeluvad need teda mingil määral rohkem. „Kaamera ees olemise tulemus on kindlasti palju vägevam, aga laval olles on võib-olla rohkem adrenaliini. Hästi hea tunne on, kui kõik vaatavad ja sul läheb hästi,” ütleb ta ning kinnitab, et tahab ka tulevikus näitlejatööd teha.