Soome laht.Foto: Kadri Paas
Eesti
10. juuli 2020, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Vene sõjalaev röövis Soome lahel eestlase

Oli 10. juuli 1931. aastal, kui Tallinna-Haapsalu rahukogu arutas omapärast varanduseasja. Pruudi palvel tunnistati Tallinna majaomanik teadmata äraolijaks. Tema varanduse üle seati hoolekanne.

Muu hulgas ka piirituseveoga tegelnud, varem viis aastat Soomes elanud Aleksander Tursk sõitis 21. mail Helsingisse oma kraami ära tooma. Tagasiteele asus ta mootorpaadil koos ühe soomlasega ja kadus jäljetult.

„Kadunute üle hakati teateid koguma ja üllatuseks viisid jäljed Nõukogude Vene sõjalaevastiku juure, kes 22. mail Soome lahe neutraalvetes ristles,“ kirjutab Tallinna Post. „Nimelt oli Soome lahes seisva piirituselaeva Vikingi kapten, kes isiklikult tunneb Turska ja soomlast märganud mõlemaid mehi Nõukogude Vene miinilaeval. Nad olid veel sõjalaevalt Vikingi kaptenile käega märku andnud, kuid loomulikult ei saanud kapten midagi nende heaks teha... Kuuldavasti on Soome võimud juba Vene valitsuse ees protesti avaldanud oma kodaniku seadusevastase arreteerimise eest. Tursa kadumise lugu uurivad ka meie ametivõimud ja tema tuttavad palusid, et mees Venemaalt välja nõutakse.“

Kuid Venemaalt ei tulnud vastust. Tursa Girgensoni (praegu Tööstuse) tänava majas elavad üürilised ei osanud enam kellelegi üüri maksta ja täitmata jäid ka majal lasuvad kohustused. Sestap pöörduski Tursa kihlatu kohtusse ja mees tunnistati teadmata äraolijaks.