Kaitseminister Jüri Luik ja Eesti kingitav Makarovi püstol.Foto: Kaitsevägi
Maailm
9. juuli 2020, 10:52

Eesti kingitus Ukrainale leiab idas teravat vastukaja

Kolmapäev tõi uudise, et Eesti saadab Ukraina armeele 2400 Makarovi püstolit. Venemaa saatkond Eestis naeruvääristas kingitust. See andis aga omakorda Ukraina kõrgele diplomaadile võimaluse tuua välja venelaste silmakirjalikkus.

Eesti kaitseväel pole oma vanu Makaroveid enam vaja, sest siin on kasutusel NATO standardile vastava kaliibriga püstolid. Sõpradel idast on aga neist ikka kasu. „Makarov on oma ehituselt kompaktne, töökindel ja lihtne kasutada ning lisab ukrainlaste relvastusele kindlasti olulise komponendi,“ ütles kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel pressiteate vahendusel.

„Venemaa jätkuv agressioon Krimmis ja Ida-Ukrainas on vastuvõetamatu ning omab laiemat mõju kogu Euroopa julgeolekule,“ kommenteeris kaitseminister Jüri Luik. „Saadetisega toetame oma liitlast, kes on kuuendat aastat sõjas.“

Kingitusega kaasnevad 7000 euro suurused transpordikulud jäid Eesti kanda.

„Lisaks relvade annetamisele toetab Eesti Ukrainat eriväelaste väljaõppel ja sõjameditsiini alal ning jagab kogemusi territoriaal- ja küberkaitse valdkondades,“ lisas Luik

Venemaa saatkond Eestis naeruvääristas kingitust. „Eesti avatud relvade tarne Kiievisse „liitlase toetamise ettekäändel“, mis väidetavalt peegeldab müütilist „Venemaa agressiooni“, pole midagi muud kui Maidani rahvusradikaalide küüniline ülistus, mis raskendab olukorda eeskätt Ukraina enda sees,“ väidetakse saatkonna sotsiaalmeedia eestikeelses postituses.

Sama sisuga venekeelne postitus on piisavalt tähtis, et see on kinnitatud saatkonna Twitteri kontol esikohale ning suunatud otseselt välisminister Urmas Reinsalu pihta.

Venelaste märkus ei jäänud märkamata Ukraina suursaadikule ÜRO juures Volodõmõr Jeltšenkole, kes ironiseeris, et muidugi tegeleb Eesti radikaalide ülistamisega.

„Aga samas Vene varjatud tarned illegaalsetele relvarühmitustele Donbassis väidetava „humanitaarabi“ sildi all on üksnes Venemaa siiras soov tugevdada rahu Ukrainas,“ tõi Jeltšenko välja suurriigi silmakirjalikkuse.