MIhkel TiksFoto: ARNO SAAR
Inimesed
9. juuli 2020, 10:26

Kirjanik ja korvpallur Mihkel Tiks plaanis näljastreiki, kuid loobus sellest (1)

Kungine tippkorvpallur ning hilisem ajakirjanik ja kirjanik Mihkel Tiks plaanis oma pereküsimuse lahendamise kiirendamiseks alustada esmaspäeval, 13. juulil kell 9 siseministeeriumi ees näljastreiki.

"Tänan enda ja Marina nimel meediaväljaandeid, kes ülioperatiivselt reageerides panid võimu mu taotlust välgukiirusel uuesti läbi vaatama ja luba andma. Nälgima ei pea seekord hakkama," kommenteeris Tiks. 

Valitsus ei lubanud Tiksi elukaaslast Marina Ponomarenkot Eestisse. Marina ja Mihkel on paar juba 2011. aastast. Enne eriolukorra kehtestamist elasid nad vabaabielus, viibides vaheldumisi Eestis ja Ukrainas. Pärast piiride sulgemist oli kokkusaamine muutunud võimatuks, sest Eesti riigipiiri ületamine on lubatud ainult Eesti kodanikuga ametlikult registreeritud abielus oleval abikaasal, ütleb Mihkel.

Paar on Tallinna perekonnaseisuametisse esitanud ka elektroonilise avalduse ja kõik nõutavad dokumendid, et nende abielu registreeritaks, kuid seaduse järgi peavad abielluda soovijad esitama avalduse mõlemad füüsiliselt kohal viibides.

PPA ei andnud Marinale Eestisse tulekuks luba, sest ta pole Eesti kodanikuga abielus, seejärel esitas Tiks eriloa saamiseks avalduse valitsusele. Riigikantselei saatis Tiksi avalduse edasi siseministeeriumile, kelle pädevusse see küsimus kuulub, ja teadmiseks välisministeeriumile.

Tiksi sõnul püüdis ta kolm nädalat hiljem minna siseministri vastuvõtule, et oma probleemi selgitada, kuid ministril olla kodanikega kohtumiseks liiga tihe ajagraafik. Mihkel ja Marina kardavad, et kui olukord Eestis ja Ukrainas halvemaks muutub ning piirid taas täielikult suletakse, luhtub võimalus abielu sõlmida ja kooselu jätkata.