Synne ValtriFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
10. juuli 2020, 10:02

Synne Valtri lõi käed Jesper Parvega ja kirjutab raamatu: elu on rännak läbi tormi ja kõrbe

“Olen ärevil, see on ju hoopis teine maailm, kuid ma ei karda kirjutada. Laulusõnu kirjutan iga päev, seega eneseväljendamine on minu jaoks kirjalikult pigem lihtsam kui keerulisem,” räägib Synne Valtri, kes lõi käed Jesper Parvega ja hakkab kirjutama raamatut “Naine”. 

Synne sõnab, et oli siiralt üllatunud, kui Jesper raamatu kirjutamiseks ettepaneku tegi. “Minu esimene küsimus oli: "Kes seda ikka lugeda tahaks?", kuid kuna Jesper vajutas minu jaoks juba ammu vilkuvale tulukesele, soovile kirjutada raamat, oli minu vastus lõpuks jaatav,” ütleb laulja. 

“Arvan, et juba küsimuse hetkel sosistas mu sees hääl "Jah...jah...", kuid võtsin paar päeva aega, et kõik rahulikult ja tasakaalukalt läbi mõelda. Tahe oli suur, kuid olen alati arvanud, et raamatuid peaksid kirjutama põnevat elu näinud persoonid. Mida on minul inimestele jutustada? Jesper oli aga veendunud, et mul on öelda nii mõndagi. Andsin nõusoleku kolmandal päeval,” meenutab Valtri.

Synne kirjutab raamatus läbielamistest, tunnetest, mis on tema elukõverat painutanud ja võitlusest iseenda tunnetega vaatamata teiste vastasseisudele. “Elu on rännak läbi tormi ja kõrbe, kuid olen veendunud, et kõike on võimalik ületada. Räägin huvitatavest seikadest, minule tahtmatult peale pandud kuvanditest ja loomulikult sellest, milline on elu keset testosterooni täis muusikamaastikku,” kirjeldab ta. 

“Kõik, mida kirja panen, on minu isiklik kogemus ja teekond. Kui lugeja leiab sealt veidigi innustust või näeb, et meie mured ja läbielamised on sarnased, siis loodan edasi anda vaid üht sõnumit: igale murele on lahendus! Ehk ei tule lahendus nii kiiresti, kui sooviksime, kuid see tuleb. Tuleb kuulata oma sisetunnet ja kui olla ise asjalik, teha oma visiooni nimel väga palju tööd, on kõik võimalik. See võib kõlada kui eneseabiraamatu kokkuvõte, kuid nii on. Meie ise kujundame oma elu,” arvab Synne. 

Raamatu alapealkiri on "Läbi tule ja vee", mis sündis täiesti ootamatult. “Filmisime Jesperiga raamatu autori avalikustamise videot ja ütlesin talle lause: "Muusika on minu jaoks kõik, olen selle nimel nõus minema läbi tule ja vee”. Jesper vaatas mulle silma ja küsis muigel näoga, et kas saime just raamatule pealkirja. Sel hetkel oli äratundmisrõõm suur: minu muusikaline tee on olnud nagu Ameerika mäed, üles ja alla. Lõppunkt on minu jaoks aga alati paigas olnud,” jutustab Synne. 

“Jesper on toetav ning utsitab mind vajadusel tagant. Usun, et suunamise ja küsimuste esitamise aeg alles tuleb. Hetkel on valmis alla poole raamatust, kuid kirjutada on veel palju,” lisab naine. 

Synne peab aastast 2009 kroonikat oma muusikaalasest tegevusest, sellega aga raamatu kirjutamise kogemus piirdub. “Raamat on A4 mõõduga ja 400 lehekülge pikk. See on mahukas kogum koos detailsete kirjelduste, tolleaegsete piletite, piltide ja ürituste plakatitega. Minu eesmärk on jätta see faktide kogum oma lapsele,” räägib ta. 

Jesper Parve: aeg on keerulistest asjadest lihtsalt ja otse rääkida 

“Imetlen, kuidas Synne on tulnud läbi meeletust möllust ja jamast, mõni oleks seal kohas kustunud, aga paari aasta tagune periood andis talle hoopis uue hingamise. Seega ei tekkinud hetkekski kahtlust, kes võiks uue raamatu kirjutada,” ütleb Jesper Parve.

“Mulle meeldib just tema naiselik jõud, see on inspireeriv juba mulle kui mehele ja kindlasti ka väga paljudele naistele. Olen metsikult tänulik, et Synne oli nõus koostööd tegema ja on kogu projektist sama vaimustunud kui mina,” lisab Jesper. 

Jesperi sõnul on Synnel raamatu kirjutamisel täielik vabadus. “Andsin talle kirjutamiseks vaid kolm märksõna: julgus, ausus ja otsekohesus. Nende märksõnade abil raamatu kirjutamine on ka autorile justkui teraapia. Inimestele meeldib lugeda päris lugusid, näha just neid õppetunde, mida inimene on läbi oma eksimuste selgeks saanud,” räägib Parve. 

“Ma arvan, et Synne raamat on kohustuslik igale muusikakarjäärist unistavale noorukile, et aru saada, milline see tippu tõusmise teekond tegelikult välja näeb. Lisaks kõigile naistele ja meestele, et saaksime lõpuks aru, kui võimsad naised tegelikult on.” Jesper usub, et on aeg keerulistest asjadest võimalikult lihtsalt ja otse rääkida. “Me kõik eksime ja teeme valesid otsuseid ning inimesed suudavad selliste lugudega samastuda.” 

Sarjadel “Naine” ja “Mees” on Jesper Parve sõnul suured plaanid. “Juba praegu kirjutatakse “Naise” kolmandat osa ja sellest tuleb Eesti ühiskonda raputav ja kihama panev teos. Sügisel ilmub “Mees 5”, mille käsikiri on juba valmis ja pandi kirja Eesti tippkoka poolt, raamat räägib ausalt, mis toimub tipprestoranide suletud uste taga. Lisaks ilmub sel aastal mitu raamatut sarjast “Otse ja ausalt”, sügisel tuleb välja “Nohik”, mis räägib loo koolikiusamisest ja paar lasteraamatu ideed on ka laual,” räägib Jesper.

"Naine"-seeria esimese linnukese "Naine. Otse ja ausalt" kirjutas Marju Karin, nüüd on Synne Valtri kord. "Minu jaoks on ta Eesti üks ägedamaid naisi seetõttu, et tema tugevus ja tahe on teda läbi viinud nii paljudest jamadest, rasketest hetkedes ja ma ei ole kuulnud, et ta oleks hetkekski kuskil järele andnud," rääkis Jesper videos, kus kirjaniku välja kuulutab. 

"Eelkõige kirjutan sellest, mismoodi minna elust läbi niimoodi, et oleksid oma viimasel elupäeval väga õnnelik ja rahul kõige sellega, mis teinud oled. Kõigest tuleb elus läbi minna. Kõik, mis teeb haiget, see lihtsalt kasvatab," sõnas Synne. 

Lauljanna Sünne Valtri paljastas juba mullu Sky.ee-le, et plaanib uuel aastal leida igal õhtul pisut aega, et lõpuks valmis kirjutada raamat, mille kallal on tegutsenud juba viimased kaks-kolm aastat. "Mõte sündis juba üle 10 aasta tagasi," avaldas ta. "Ma ei oska täna veel täpset žanri avaldada, kuna raamat sünnib ja täieneb pidevalt läbi minu mõtete ja kogemuste. Eks ta kiigub vaikselt minu kui isiku ja eneseabi raamatu piiride peal. Kas see raamat kunagi ka trükivalgust näeb, ma veel ei oska öelda," sõnas naine.