J. K. RowlingFoto: VIDA PRESS
Inimesed
4. juuli 2020, 10:00

Kaks suuremat Harry Potteri fännisaiti pöörasid Rowlingule selja

Kaks suurimat Harry Potteri fännisaiti Leaky Cauldron ja Mugglenet on distantseerunud kirjanik J. K. Rowlingust, kelle seisukohad transsooliste suhtes on nende sõnul vastuolus Potteri-raamatute väestamisteemaga.

Daily Maili teatel teatasid kõnealused fänniküljed, et ei avalda enam linke Rowlingu isiklikule veebiküljele ega tema fotosid. Fännisaidid, mille kasutajate arv on Facebookis üle miljoni, ei kavatse enam kirjutada Rowlingu Potteri-välistest saavutustest.

Leaky Cauldron ja Mugglenet ütlesid oma ühisavalduses, et Rowlingu vaated "marginaliseeritud inimeste suhtes on vastuolus tema raamatutest leitava ja Harry Potteri kogukonnas ülistatava omaksvõtu ja väestamise sõnumiga." 

Edinburghis elav kirjanik on võtnud sõna Šotimaal planeeritava seadusemuudatuse vastu, mille järgi pole soo korrigeerimiseks sünnitunnistusel vaja enam psühhiaatrite hinnangut - piisab vaid inimese enda soovist. Reutersi teatel kehtib samasugune seadus näiteks Iirimaal, Portugalis, Norras ja Argentinas. Nooruses vägistamise üle elanud Rowling kardab aga , et selline otsus loob kasvulava naistevastase vägivalla hoogustumisele. "Usun, et mu valitsus on naiste ja tüdrukute turvalisuse suhtes vastutustundetu. Kui lüüa tualett- ja riietusruumide uksed valla igale mehele, kes usub või tunneb, et ta on naine ... siis avad uksed absoluutselt kõigile meestele, kes tahavad sisse tulla," on autor seletanud.

Rowling on saanud sotsiaalmeedias ohtralt sarjata ka selle eest, et ta kritiseeris artiklit, kus sõna "naised" asemel kasutati väljendit "menstrueerivad inimesed".

Puhkenud poleemika peale avaldasid transkogukonnale toetust Harry Potteri filmide näitlejad Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint ning "Fantastiliste elukate" staar Eddie Redmayne, distantseerudes samal ajal Rowlingu kommentaaridest. Lisaks lahkus Rowlingut esindava kirjandusagentuuri Blair Partnership ridadest protestiks neli kirjanikku.