Olivia de Havilland filmis "Tuulest viidud". Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
2. juuli 2020, 11:12

Hollywoodi kuldajastu viimane elusolev staar sai 104aastaseks

Eile sai 104aastaseks Hollywoodi kuldajastu veteran Olivia de Havilland, kes on tuntud Melanie'na filmist "Tuulest viidud" (1939).

Tulevane filmistaar sündis 1. juulil 1916 Jaapanis Tokyos. Näitlejana sai tuntuks ka tema noorem õde Joan Fontaine ("Rebecca"), kuid nende suhted polnud head ning teravnesid 1941, kui mõlemad esitati parima naisnäitleja Oscari nominendiks. Antipaatiast sai lausa vimm, kui Fontaine Alfred Hitchcocki "Kahtluse" (1941) eest auhinna sai. Olivia võitis küll ka ise lausa kaks Oscarit, kuid suhted õega ei taastunudki.

1935. aastal 19aastasena "Suveöö unenäos" filmidebüüdi teinud Olivia on alati olnud reeglite rikkuja, kirjutab New York Post. 1944. aastal asus ta võitlusse USA stuudiotesüsteemi vastu, kaevates Warner Brosi kohtusse. Ta oli sõlminud WB-ga seitsmeaastase lepingu, mis toona oli tavaline. Stuudio pani noorukese näitlejanna mängima sellistesse filmidesse nagu "Kapten Veri" ja "Robin Hoodi seiklused", mõlemates oli tema partneriks Errol Flynn. Kuid Olivia polnud mitmete rollidega rahul ja stuudio andis talle mitmel puhul esinemiskeelu.

De Havillandi võit aitas näitlejate vabadusi piiravale stuudiosüsteemile lõpu teha ning andis Ühendriikide filmindusele uue näo.

1965 sai Oliviast esimene naine Cannes'i festivali žürii presidendi rollis. 

Näitlejanna õiglusjanu pole aastatega kahanenud. 2017 kaebas ta kohtusse kanali FX Networks, väites, et lühisarjas "Vimm: Bette ja Joan" kujutatakse teda vääralt. De Havilland jäi pärast mitut edasikaebamist siiski kaotajaks pooleks.

Hollywoodi legend elab juba 50 aastat Pariisis. Kahest lahutatud abielust on tal kaks last. Mullu avaldati De Havillandi 103. sünnipäeva puhul Facebookis foto, kus näitlejanna sõidab jalgrattaga. Imetlusväärne naine!