Foto on illustreeriv. Foto: Pexels.com
Saund
1. juuli 2020, 13:37

20 AASTAT TRAAGILISEST PÄEVAST: Pearl Jami kontserdil tallati surnuks 9 noort

Pearl Jam meenutas eile sotsiaalmeedias traagilist päeva: 20 aastat tagasi hukkus Taanis Roskilde festivalil USA ansambli esinemise ajal üheksa noort.

Pearl Jam oli jõudnud enam kui 40 000pealisele festivalipublikule 40 minutit mängida, kui olukord väljus kontrolli alt ja puhkes paanika. Lava lähedal muutus tunglemine nii suureks, et 15 inimest kukkus, kirjutab Iltalehti. Pearl Jam katkestas esinemise, kuid rüsin jätkus. Tagajärjed olid katastroofilised - üheksa inimest sai surma, 26 tõsiselt viga.

Pearl Jami laulja Eddie Vedder on meenutanud, et neil ei olnud toimuvast täit arusaama. "Nägime trügivaid inimesi ja neid, kes olid juba näost siniseks läinud ja maha varisenud."

Saatuse iroonia: bänd oli just alustanud oma hitti "Alive" ("Elus"). "Osa publikust laulis seda kaasa. Siis käis mu ajus klõps. Siinkohal mõistsin, et mitte miski ei saa enam olema nii nagu enne."

Turvamehed ei sekkunud

Õhtuleht kirjutas 20 aastat tagasi, et kaheksa hukkunut olid tugevad täisjõus noormehed. Taani politsei andmeil ei kaalunud ükski hukkunu alla 80 kilo, nad olid pikad ja turjakad. “Ma hoidsin ennast tagasi ega läinud lava ette näppu viskama,” kirjeldas toonane internetiportaali Delfi toimetaja Alari Rammo Roskildes juhtunut. “Oli juba pime, peaaegu midagi ei olnud näha, ja kuna kaks päeva järjest sadas vihma, oli pori põlvini. [...]  Laulja palus rahvast tagasi astuda, kuid lava ette jõudnutel ei olnud kusagile minna - tagapool seda palvet ei kuulatud. “

“Ka turvamehed ei osanud midagi teha, võib-olla nad ei kuulnudki appikarjeid. Osa inimesi oli juba sellises pigistuses, et nad ei saanud hingatagi, mõni oli libisenud ja lamas maas. Mõni kontserdil olnu arvab, et muusika vaibumine valas veelgi õli tulle - rahvas trügis lähemale, sest kaugemalt polnud midagi kuulda ja arvati, et kõlarite võim on nõrgaks jäänud. Lõpuks taibati, kuid oli juba hilja. Kiirabi tuli kiiresti, kolme minutiga, aga kaheksat surnuks tallatud inimest ei saanud enam aidata. Üks inimene on eluohtlikus seisundis haiglas, teised pääsesid pärast esmaabi minema.” Ohvrite arv kasvas hiljem üheksani.

Korraldajad väitsid, et inimeste kukkumise põhjus oli vihmast libe maapind. Pearl Jam aga süüdistas festivali organiseerijaid puudulikes turvameetmetes ning aeglases reageerimises kaosele.