KannabinõidFoto: Hard Rock Laager
Üritused
1. juuli 2020, 13:17

Hard Rock Laagri korraldajad ja Kannabinõid ühisavalduses: praegune sopaloopimine pole kellelegi kasuks

Kõigest paar päeva enne Hard Rock Laagri toimumist teatasid Wolfredt ja Kannabinõid, et tühistavad tänavusel festivalil oma esinemise, sest ei soovi lava jagada bändiga, mille liikmed propageerivad avalikult vihkamist ja rassismi. Väga paljudele see lüke ei meeldinud ja nad hakkasid Kannabinõida verbaalselt ründama. Nüüdseks on festivali korraldajad ja Kannabinõid asjad omavahel selgeks rääkinud.

"HRL ja Kannabinõid istusid ühe laua taha ja said nii mõndagi selgeks räägitud. Järgnevat võib võtta kui ühist avaldust. Bänd mõistab, et nende murest teavitamine toimus ultimatiivses vormis, mida ükski korraldaja ei saa aktsepteerida. HRL saab aru, et bändi käitumine ei olnud pahatahtlik soov festivalilt vaipa alt tõmmata ning et esinemisest loobumine oli tingitud isiklikest otsustest. Ja täiesti ühel meelel ollakse selles, et praegune toimuv sopaloopimine pole kellelegi kasuks," kirjutatakse ühises teates.

"Ühest suurest arusaamatusest, mis pidi päädima vaid napisõnalise teatega ühe bändi asendamisest teisega, on suudetud välja võluda skandaal, mille tagajärjeks on juba selgesõnalised ähvardused osapoolte aadressil. See on vastuvõetamatu. Elupõlised ussitajad ei loobu, kuid nad ei vääri ka kellegi tähelepanu. Festival ja bänd on sõjakirve matnud ning läinud oma erinevat rada. Kõik edasine on juba liiast ja ei tee au kellelegi," lisavad nad.

Esmaspäeval teatas ansambel Wolfredt Facebookis, et ei soovi tänavu Hard Rock Laagris esineda. "Kahjuks peame teatama, et tühistame oma ainsa suvise esinemise Hard Rock Laagris, kuna ei soovi jagada lava ansambliga, mille liikmed propageerivad avalikult vihkamist ja rassismi. Vabandust, et see teade tuleb nii hilja..."

Samal päeval andis oma esinemise tühistamisest teada ka Kannabinõid. "Kannabinõid ei osale selleaastasel HRL festivalil. Vabandame kõigi ees, kes ootasid meid esinema - loodame teid peatselt taas näha."

Bänd, kelle tõttu Kannabinõid ja Wolfredt oma esinemise tühistasid, on Sorus.

Festivali peakorraldaja Kaido Haavandi ütles esmaspäeval, et on täiesti aktsepteeritav, kui mõni bänd muutunud olukorra valguses festivalil esineda ei soovi. "Me respekteerime seda otsust täielikult ja saame vaid loota, et sellised otsused toimuksid kohe, kui info neile ebameeldiva olukorra kohta on avalik ja mitte nädal enne üritust, kui nad on saanud valgustatuks paari entusiastliku ullikese ussitamise mahitusel," seisis Facebooki postituses, mis on nüüdseks eemaldatud, sest ka selle postituse kommentaariumis läks vihaste muusikasõprade vahel asi tuliseks.

"Mis ei ole ok ega respekteeritav, on see, kui bänd, kelle ultimaatiumit festival vastu ei võta, alustab omapoolset kampaaniat ürituse saboteerimiseks, kirjutades kõikidele esinejatele, et need kaaluksid oma ülesastumise tühistamist. Sest neile ei meeldi üks bänd ja selle liikmed. See on alatu, lapsik ja kantud solvumisest, et nende agendat kuulda ei võeta.

Nüüdseks on leitud asendusbändid, kuid tunne on selline, nagu oleksime festivali korraldamise asemel pidanud mitu head päeva laste järelt koristama," kirjutas ta.

Soruse lugusid on mängitud rokiraadios ja Rahvusringhäälingus ning need on olnud ka kuude kaupa Muusikaplaneedi tabelis kõrvuti Anne Veskiga. "Seega pole tegu mingi hästi hoitud räpase saladusega. Soros on suhteliselt mainstream rokibänd, kelle lood räägivad peamiselt viikingitest, huntidest, nõidadest ja muust iidsest ägedusest. Meeste endi tõekspidamisi ja suunitlusi peab küsima neilt endilt, kuid nii, nagu ei huvita rokiraadioid muusikute eraelud, nii ei saa ka festival hakata valima bände selle järgi, kes kellega käib ja kas nende sümpaatia on pigem Onu Heino kui Tädi Maali," kommenteeris Haavandi.

"Hard Rock Laager ei ole festival, mis toetaks poliitilisi või ühiskondlikke liikumisi või prooviks neid üksteise vastu välja mängida. Meie keskendume rangelt muusikale ja laseme sellel kõlada kõikides varjundites, mida alternatiivskeened pakuvad. Jälestame vasak- ja paremäärmuslust ning oleme vastu nii pruunile kui ka punasele terrorile selle ajaloolistes ja kaasaegsetes vormides," lisas ta.

Kuna kaks artisti tühistasid oma esinemise, on nende asemel välja kuulutatud bändid Sounds of September ja Kolmteist.