MAAILMA SUURIM SÕU: Umbes 400 miljoni inimeseni jõudnud hiigelsaate valmimises osales pärast NSV Liidu ja Idabloki riikide taandumist 14 riiki ning ülekannet nähti 24 maal.Foto: VIDA PRESS
Maailm
26. juuni 2020, 16:58

Satelliittehnoloogia tõi teleajalukku tõelise pöörde

Biitlite „All You Need Is Love'i“ esmaesitlust nähti korraga kõigil mandritel

25. juunil 1967 toimus midagi seninägematut – eetrisse läks esimene ülemaailmne satelliit-teleülekanne, mis jõudis sensatsiooniliselt suure vaatajaskonnani, umbes 400 miljoni inimeseni. Ligi kolmetunnise saate trump oli The Beatlesi „All You Need Is Love“, milles kordus fraas it’s easy. Kuid epohhiloova megaülekande korraldamine oli kõike muud kui lihtne!

Briti riiklik ringhääling BBC oli hiiglasliku ettevõtmise nimel töötanud 1966. aastast peale. Sihiks seati luua satelliittehnoloogia võimalusi kasutades rahvusvaheline telesaade, mis kiirataks igasse maailma nurka. Seni oli BBC saanud satelliidipilti vaid USAst. BBC plaanis aga kaasa haarata ka arvukate teiste riikide ringhäälingud – kõik pidid kordamööda eetrisse saatma omaenda live-lõigu. Viimaks kuulutatigi välja: 25. juunil 1967 jõuab eetrisse saade „Meie maailm“, mis „ühendab esmakordselt viis kontinenti ning toob inimese teistega silmitsi nii suure vahemaaga kohtades nagu Canberra ja Kennedy neem, Moskva ja Montreal, Samarkand ja Söderfors, Takamatsu ja Tunis“.

Edasi lugemiseks: