KAITSE LOODUST: Ehkki mõni regioon võib kliimamuutustest palju võita, saab inimkond tervikuna ja eriti loodus palju kahju.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
26. juuni 2020, 16:14

Tarmo Soomere kliimamuutustest: „Eestil on vedanud, aga peame vaatama maailma laiemalt. Igaühe panus loeb.“ (2)

Rehkendused näitavad, et kuigi mõni regioon võib kliimamuutustest palju võita, saab inimkond tervikuna palju kahju. „Eriti palju saab kahju loodus. Ühe liigi tekkimiseks, olgu ta taim või loom või putukas, kulub tohutult aega – sadu põlvkondi. Aga välja sureb liik ühe põlvkonna jooksul. Nad tekivad aeglaselt, aga kaovad kiiresti,“ räägib Eesti teaduste akadeemia president, mereteadlane ja matemaatik Tarmo Soomere. Igaühe panus loeb. Seda on võimalik kokku arvutada.

„Kui vaadata maailma tervikuna, joonistuvad välja seesugused mustrid, kuidas riigid ja rahvad taluvad kliimamuutusi või kui vintsked ja haavatavad nad nendega toime tulemisel on. Vintsked riigid, kelle jaoks kliimamuutus on kas kasulik või vähemasti kelle jaoks ei too see midagi hullu kaasa, paiknevad parasvöötmes. Need riigid, kes on kliimamuutuse suhtes väga tundlikud, kus see võib lausa lõhkuda ökosüsteemi ja viia selleni, et inimestel pole kus elada, asuvad enamjaolt troopilises vöötmes,“ räägib Soomere, et Eestil on vedanud – meid kahjustab kliimamuutus suhteliselt vähe.

Edasi lugemiseks: