TÕMBUS ENDASSE: „Kõik see, mis oli olnud kunagi tema elu ainuke sisu, tundus talle tagantjärele tühine. Jaak tõmbas elu lõpus suhtlemise miinimumini, aga mingid asjad, ka töised, köitsid teda isegi siis, kui tervis oli juba kehv,“ on rääkinud Jaagu abikaasa Maire.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
26. juuni 2023, 10:44

Artikkel ilmus esmakordselt 26.06.2020

ÕL ARHIIV | Jaak Joala päev enne surma: „Sellele planeedile ma enam tagasi ei tule.“ (9)

Jaak Joala oleks tänavu 26. juuni tähistanud 73. sünnipäeva. Õhtuleht taasavaldab artikli, mis ilmus esmakordselt laulja 70. sünniaastapäevaks.

„Jaak oli sooja südamega armastust otsiv poisike – kuni surmani. Süda haigestus tal liigsest muretsemisest, sest ta tahtis täiuslikkust kõiges,“ rääkis Jaak Joala esimene abikaasa Doris kuus aastat tagasi Eesti Ekspressile. Laulja pani armastuse ka oma lauludesse, aga oma rahva armastust ta elu lõpuaastatel ei tunnetanud.

Elu lõpuaastatel ei teinud Jaak Joala enda armastamist ka sugugi kergeks. Isegi mitte sõpradele ja lähedastele. Kui ta otsustas eralduda ja hoida eemale nii esinemistest, avalikes kohtades käimistest kui ka inimestega suhtlemisest, puudutas see tema peretki. Mitte et ta ei oleks seda tahtnud – ta vajas armastust ja igatses oma perekonda, aga ei osanud seda alati välja näidata.

Oma elu seitse-kaheksa viimast aastat hoidis Jaak rambivalgusest eemale ja rääkis endast nii vähe kui võimalik. Ajakirjanikes tekitas see loomulikult palju küsimusi ja teda püüti vastuste saamiseks kõikvõimalikes kohtades tabada. Kui see ei õnnestunud, nimetati teda üksildaseks ja kibestunuks. See aga süvendas tundliku laulja eraklikkust ja pelgust avalikkuse ees veelgi.

Edasi lugemiseks: