Kirill Serebrennikov 26. juunil Moskva kohtus. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
26. juuni 2020, 14:37

Nimekas vene lavastaja Serebrennikov võib kuueks aastaks vangi minna

Nimekas vene teatri- ja filmilavastaja Kirill Serebrennikov (50) mõisteti täna koos kahe teise kaebealusega süüdi 129 miljoni rubla väljapetmises riigilt. Prokurör nõuab 18 kuud koduarestis istunud kultuuritegelasele kuue aasta pikkust vabaduskaotust.

Serebrennikovi ("Õpilane") juhtum on šokeerinud nii Vene kui ka maailma kunstiüldsust. Tema ja kaassüüalused on alati kinnitanud oma süütust. Lavastaja vahistati 2017. aasta augustis 1980. aastate alguse Peterburi undeground-rokiskeenest rääkiva muusikalise linateose „Suvi“ võtete ajal ning mõisteti riigiriisumises süüdistatuna koduaresti. Prokuratuuri väitel varastasid Serebrennikov ja tema kaaslased riigilt teatriprojektiks eraldatud 68 miljonit rubla, hiljem aga räägiti juba 133 miljonist (1,84 miljonit eurot).

Teatrijuht nimetas süüdistusi väljamõelduks. Vahistamise põhjust peeti poliitiliseks - Serebrennikov on tuntud võimukriitilisuse poolest. Süüdistuse väitel olevat Platvorma-nimelise teatriprojekti lavastused maksnud palju vähem, kui Serebrennikov väitis. Üks lavastustest, milleks tema firma Seitsmes Stuudio riigilt raha sai, etendunudki. See aga ei vasta tõele. Näidend jõudis lavale ning selle kohta avaldati ka arvustusi. Moskva Suure teatri direktor Vladimir Urin ütles sel nädalal ajalehele Kommersant, et prokurörid võtsid Platvorma lavastuste maksumuse hindamisel aluseks väikesed lavastused, kuid tegu olnud suurejooneliste vaatemängudega.

Filmi monteeris Serebrennikov juba koduseinte vahele vangistatult, tohtimata näitlejate ja tiimiliikmetega suhelda. Ka oma balletietenduse „Nurejev“ esilinastusele ei tohtinud Serebrennikov minna. Serebrennikovi vabastamist süüdistuse alt nõudsid paljud Vene ja Lääne kultuuritegelased, nende seas Hollywoodi täht Cate Blanchett.

Lavastaja ning kaassüüalused Sofia Apfelbaum ja Juri Itin vabastati koduarestist alles mullu aprillis. Neljas süüalune Aleksei Malobrodski vabanes 2018. aasta mais. Mullu septembris levis uudis, et Serebrennikov võib süüdistusest vabaneda. Ent juhtumit asus menetlema uus kohtunik, kes mõistis tipplavajastaja nüüd kelmuses süüdi. 

Mešanski ringkonnakohtuniku Olesja Mendelejeva sõnul sepitsesid Serebrennikov, Malobrodski ja Itin välja salaplaani, kuidas Platvorma-nimelise teatriprojekti finantseerimiseks mõeldud raha oma isiklikuks hüvanguks kõrvale kantida. Neljas süüalune Sofia Apfelbaum polnud kohtuniku sõnul pettusest teadlik.

Prokurör nõuab Serebrennikovile kuue-, teistele nelja-viieaastast vangistust.