Foto: Helin Loik/Naisteleht
Eesti
27. juuni 2020, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas naine püstitas Eesti abiellumisrekordi

Oma jahil abieluõnne järele ei hoidnud tallinlanna Sophie Tochert end milleski tagasi. 47aastane naine, neiupõlves Jaanisson,  oli olnud 21 korda kihlatud ja neli korda abielus, kui ta läinud sajandi 30. aastate alul haaras kinni võimalusest veel viiendat korda pruudiks hakata.

Lillepoe omanik Sophie valis targal kombel saagiks endast pisut vanema majaomaniku, kes oli end just abikaasast lahutanud.

„Sophie on tõesti olnud 21 korda kihlatud, kuid see on ju harilik, et mitte igale kihlusele ei järgne abielu,“ selgitas mees rahulikult 28. juunil 1930. aastal Rahvalehe ajakirjanikule ja lisas iseloomustuse: „Ta on naine kange vaimuga. Kui üks meestest, kes andis tõotuse temaga abielluda, siiski hoopis teisega abiellus, siis tahtis Sophie talle ametlikult takistusi teha, kuid lõpuks leppis siiski asjaoludega nii, nagu need kujunesid. Kuid sõnamurdjal mehel oli hirm nahas. Kui ta läks abielu registreerima, siis võttis kordniku kaasa. Kui naine tuleb ja teeb kära või tahab midagi näkku paisata peigmehele või pruudile, siis kästi kordnikul kohe vahele astuda ja päästku abiellujad kättemaksja küüsist.“

Midagi sarnast ei juhtunud. Sophie end sedavõrd ei unusta, kiitis tulevane kaasa naist juba ette. „Selle abieluõnnega on üldse keeruline asi. Seepärast pole ime, kui seda „õiget“ naist või meest otsitakse nii kaua ja mitmes abielus,“ oli mees vana rahu ise.