Maris Järva Tags: Maris JärvaFoto: Martin Ahven
Inimesed
25. juuni 2020, 18:32

Maris Järva Aivar Mäe ahistamisskandaalist rääkivast artiklist: minu jaoks oli see lõbus lugemine

Alles see oli kui Sky Plusi hommikuprogrammi saatejuht Alari Kivisaar sattus rassismiskandaali, mis tipnes tema vallandamist pooldava petitsiooni algatamise (loe sellest pikemalt SIIT) ning Kivisaare lubadusega laimajad kohtusse kaevata (pikemalt loe SIIT). Nüüd on teised kaks saatejuhti, Maris Järva ja Kristjan Hirmo, samuti põlu alla sattunud, kui esmaspäeval ilmunud Eesti Ekspressi artiklit sellest, et Estonia teatri direktor Aivar Mäe on väidetavalt juba aastaid naiskolleege alandanud, teinud kohatuid seksuaalseid kommentaare ning käperdama kippunud, nimetati lõbusaks lugemiseks.

Maris Järva ja Kristjan Hirmo arutlesid neljapäevases hommikuprogrammis viimase nädala jooksul lahvatanud skandaalide teemal. Alustuseks räägiti lühidalt nädalavahetusel Laagna teel toimunud suurest õnnetusest. „Siia otsa kohe järgmine suur skandaal, võib öelda, mis on praegu Eesti vabariiki tabanud. Jätkame vähe rõõmsamal toonil ikkagi, võib öelda, kui me kõrvutame neid kaht asja,“ juhatas Maris sisse järgmise jututeema.

Toome järgnenud vestluse allpool ära:

Hirmo: kuidas sa saad skandaali kohta öelda „rõõmsam toon“?

Maris: minu meelest on see selline… ma ei tea, noh… selline lõbus lugemine oli minu jaoks. Sind ei pannud natuke muigama see lugu või?

Hirmo: kelle jaoks lõbus, kelle jaoks tõsine teema. Sa pead silmas ilmselt Aivar Mäe ümber lahvatanud skandaali, jah?

Maris: jah, tuleb välja, et ta on selline muhe sell.

Hirmo: ta on hästi joviaalne ja elurõõmus ja, nagu ta ise enda kohta ütleb, selline huumoriküllane naljamees. Aga need naljad ei pruugi kõigile sobida. Lahvatas skandaal selle ümber, et Aivar Mäe, Estonia direktor, on väidetavalt süstemaatiliselt, väga pikka aega ja järjekindlalt oma naiskolleege ja –alluvaid ahistanud.

Maris: see kõlab väga halvasti, mis sa just ütlesid – süstemaatiliselt ahistanud.

Hirmo: kogu aeg tehakse kahemõttelisi nalju, küll puudutatakse siit ja sealt, kellel piilutakse kleidikaelusest sisse ja mis need episoodid veel olid. Minu meelest kõige kummalisem ja kõige naljakam – tõesti, ma proovin ennast ise praegu Aivar Mäe olukorda panna, et juhul kui see nüüd vastab tõele, mida inimesed on rääkinud tema kohta –, et tal olevat selline naljakas komme aeg-ajalt koridoris teeselda, et ta justkui kaotab tasakaalu ja otsib tuge mõnelt mööda kõndivalt naisterahvalt. 

Maris: (Naerdes) jah, see oligi minu jaoks kõige lõbusam seik sellest lugemisest.

Episoodi, millest eespool juttu, kirjeldati Eesti Ekspressis nii: „Füüsilist kontakti otsib Mäe samuti nalja tegemise ettekäändel. Näiteks teeseldes, et hakkab kaotama tasakaalu ja kukub mõnele naisele sülle või pressib koridoris vastu seina. „Kõnnib koridoris, järsku vajub peale, et tasakaalu tagasi saada, paneb kaks kätt mu rindadele,“ kirjeldab Karin.“

Hirmo: aga, no, skandaal on suur ja kultuuriministeerium võttis ka kohe jalad kõhu alt välja pühade ajal ja tuli kokku kutsuda Estonia nõukogu. See on ikka tõsine asi. Aivar Mäe oli selles suhtes üsna kehvas seisus, kuidas see asi alguse sai – ajakirjanik soovis temaga kokku saada ja rääkida tema töödest-tegemistest. Ega Aivar Mäe ju teadnud, et siit hakkab pudenema mingeid ahistamissüüdistusi. Siis ongi nüüd selline videoklipp Delfis üleval, kus härrale antakse pakk pabereid, seal on süüdistused must valgel kirjas ja paluti tal hakata seda asja otse kaamera ees kommenteerima, mis on minu meelest natuke alatu võte. Inimene nii-öelda pidi siis hakkama kohe mingeid tunnistusi andma, saamata midagi selgitada.

Asi on tõsine ja vaatan, et Eesti laias laastus jaguneb kaheks – ühed ütlevad, et sellistel onu Heinodel polegi meie ühiskonnas mingit kohta ja teisest küljest vaatan, et nii Janek Mäggi kui ka meie rahandusminister on võtnud teema suhtes sõna ja ütlevad, et eks see on kahe otsaga asi – see, kes enda meelest teeb nalja võib selle naljaga kedagi väga valusalt tabada. Eks seal on mingeid muid nüansse veel, nagu Aivar Mäe ütles, et võib olla muid tagamaid – kes on pidanud töölt lahkuma ja pole sellega rahul. Olukord on muidugi väga pikantne ja markantne. Kui need süüdistused paika peavad siis ei oskagi siin kohe mingit seisukohta võtta.

Maris: jamadega on nii, et need käivad mööda inimesi.

Hirmo: aga nagu Aivar Mäe ise ütles – eks ta peab arvestama sellega, et edaspidi ta ei tohi enam sellist nalja teha.

Instagrami ja Twitteri kasutajad läksid selle peale loomulikult pahaseks. „Kordame veelkord, see kui sind pole ahistatud, ei tähenda, et seda poleks juhtunud või poleks olemas. Sul on ilkumise ja tuhandete kuulajate ees ohvrite häbistamise asemel võimalus naisi ja kõiki sarnaste tegude ohvreid julgustada. Ja sa valid naeruvääristamise…“ kirjutab oma Instagrami loos kasutaja seepoleokei. Neidsamu kuvatõmmiseid jagavad nüüd mitmed kasutajad ka Twitteris.

Küsimusele, kas Maris peab ahistamise teemat ka päriselt naljakaks, vastab saatejuht: „Küsimus on kontekstist välja rebitud. Eelnevalt rääkisime Laagna tee topeltmõrvast. Osad episoodid Mäe loos tundusid lihtsalt nii jaburad (näiteks tasakaalu kaotamine), et selle kohta võib öelda küll naljakas lugemine. Kindlasti pole ahistamine naljakas,“ kinnitab Maris ja ütleb, et Aivar Mäe väidetav käitumine ei ole nali. „Minu meelest me ka nii ei väitnud.“