Tove JanssonFoto: VIDA PRESS
Inimesed
24. juuni 2020, 16:01

Vaata treilerit Tove Janssoni noorusarmastust kujutavast eluloofilmist!

Oktoobris esilinastub Soomes, aga ka Eestis muumide looja Tove Janssoni eluloofilm, mille tegevus hargneb 1940.-1950. aastate Helsingis. Zaida Bergrothi lavastatud filmis näidatakse, kuidas armumine teatrijuht Vivica Bandlerisse Janssoni valikuid mõjutab.

Tove Janssonit kehastab filmis "Tove" soome näitlejadünastiast pärit Alma Pöysti. Lisaks temale mängivad filmis näiteks Krista Kosonen ja Shanti Roney. 

Noorpõlves oli Janssonil mitmeid armulugusid meestega, kuid armumine Vivicasse andis talle otsekui tiivad. Tove vend Per-Olof meenutas kuue aasta taguses dokfilmis oma ehmatust, kui vanem õde teatas, et on armunud naisesse. Ühes kirjas õhkas Tove: "Olen nii õnnelik, rõõmus ja vabanenud. Olen ühesse naisesse meeletult armunud. Ta on vapustavalt naiselik."

Nemad kaks olidki muumilugude Tutsik ja Lipsik ning võimalik, et tillukese tandemi salapärane kohver on Tove ja Vivica salasuhte sümbol. Kuid tõelise hingesugulase saabumist tuli Tovel oodata. Oma tulevase elukaaslase, mõjuka Soome graafiku Tuulikki Pietiläga (1917–2009) tutvus Jansson 1956. aastal. Neid lahutas alles Tove surm aastal 2001. Armastatu peegeldub ka Tove raamatutes – hakkaja Tuu-tikina, kes talviti elab muumipapa supelmajas, kuid kevade hakul äratab oma leierkastimänguga Muumioru elanikud talveunest.