Foto: Reuters/Scanpix
Saund
25. juuni 2020, 18:42

JUSTKUI MOZART: popikuningas Michael Jacksonil oli laulude kirjutamiseks eriline viis (1)

Popikuningaks nimetatud Michael Jackson oli tuntud oma ebatavalise muusika ja tantsimise poolest. Kindlasti võib tema muusikat kuulates tekkida küsimus, kuidas õnnestus Michaelil kirjutada nii edukalt müüdud albumeid ja muusikat? 

Michael Jackson ei osanud lugeda noote ja seetõttu neid ka kirjutada. Ta küll suutis mingil määral mängida klaverit, kitarri ja trumme, kuid mitte professionaalselt. Tal polnud muusikaharidust, kuid vaatamata sellele oli ta tänu isale väga hästi treenitud, kirjutab New Musical Express.

Kuidas sündisid Michaeli laulud?

Siin võib tuua paralleeli Mozartiga, kes kuulis kõiki sümfooniad enda peas ilma et ta oleks neid eelnevalt jupikaupa kirja pannud. Nii tekkisid laulud ka Jacksonil – täies mahus kõlasid need tema peas enne kui paberile kirja said.„Laulusõnad, keelpillid, akordid ja kõik tulevad hetkel nagu kingitus, mis pannakse otse pähe ja nii ma seda kuulen,“ ütles Jackson 1994. aasta „Dangerous“ kohtuprotsessi ajal.

Temaga töötasid parimad helitehnikud ja produtsendid, kes olid täiesti vaimustuses Jacksoni geniaalsusest. Rob Hoffman kirjeldab popstaari loometegevust nii: ühel hommikul tuli Michael Jackson stuudiosse uue lauluga, mille ta oli ööga kirjutanud. Kutsusime kitarrimängija ja Michael laulis talle ette iga akordi kõik noodid.

Michael teab alati oma laulude helistikke peast

Jacksoni meeskond on näinud lugematuid kordi, kuidas Michael laulis ette oma laulu iga pilli partii koos pauside ja täiendustega. See lihtsustas tema pillimängijate tööd ning tõestas tema musikaalsust ja virtuoossust. Jacksoni muusikaline juht Michael Bearden rääkis filmis „This Is It“, et Michael teab alati kõikide oma laulude helistikke peast, mis on tohutult oluline ja vajalik muusiku jaoks. 

Foto: Pixabay

Michael Jackson sai plagiaadisüüdistuse

Jacksoni intervjuude põhjal võib väita, et ta oli üpris tagasihoidlik inimene. Huvitaval kombel tuli tema muusika kirjutamise viis välja 1994. aasta kohtuistungil. Nimelt sai Michael plagiaadisüüdistuse helilooja Crystal Cartierilt. Istungil paluti Michaelil selgitada, kuidas ta oma laule kirjutab. „Lihtsalt laulan bassiosa magnetofoni,“ ütles Michael Jackson ning demonstreeris seda kohtus beatbox'i tehes (suu abil pilli- ja muude helide jäljendamine).

„Võtan bassi riffi ja panen meloodia akordid peale ning sellest inspireerituna sünnib meloodia,“ täpsustas Michael. Teatavasti võitis Jackson selle kohtuasja.