Jaak JoalaFoto: ARNO SAAR
Saund
22. juuni 2020, 14:00

Jaak Joala 70. sünniaastapäeva puhul ilmub topeltalbum, kus kuuleb nii rokilikku kui lüürilist muusikat

Jaak Joala 70. sünniaastapäevaks 26. juuniks ilmub viimane eestikeelne kogumikplaat Jaagu lauludega, mis kannab tema perekonnanime viimast tähte A ja pealkirja "Naerata".

Algselt oli see planeeritud lõppakordiks lauluvalikuga kolmest Jaagu loometee säravast etapist, mis kulges koostöös ansambliga Lainer, seejärel retroprojekt Kollane Allveelaev G ning lõpuks üliedukas  "kolme tenori" tuur "Las jääda kõik, mis hea" koos Tõnis Mägi ja Ivo Linnaga.

Just sellisena ongi kokku pandud 21 lauluga plaat "Naerata". Kuid järjest enam tekkis koostajal Olavi Pihlamägil tunne, et viimane plaat jääks kuidagi lõpetamata, kui see ei sisaldaks Jaagu kaasaegsete Eesti autorite loomingut. Nii sündiski kaksikplaadi idee ja nüüd on samade kaante vahel ka teine plaat pealkirjaga "Põhjanael", kus ainult Eesti heliloojate looming. Siin on 24 kaunist laulu 13 autorilt, nende seas Jaagu eakaaslased Olav Ehala, Andres Valkonen ja Rein Rannap. Siin on näiteks Olav Ehala poolt 1975. aastal salvestatud ja ainult kord telesaates esitatud ning seejärel helilooja koduarhiivis varjul olnud laul "Mind hoida ei saa". Ka plaadi nimilaul "Põhjanael" Andres Valkonenilt on omal ajal kirjutatud muusikafilmi "Pingul keel" jaoks, kuid millegipärast filmimiseni ei jõudnudki. Nüüd lõpetab see hoogne laul plaadi.

Kokku on kahel plaadil 45 laulu, millest osad on hästi tuntud ja populaarsed, kuid on ka laule, mis on aastate tolmuga kaetud ja vajavad taas meelde tuletamist. Kui "Naerata" on hästi tempokas ning rokilik, siis "Põhjanael" on koostatud peamiselt lüürilistest lauludest, et esile tuua Jaaku kui võrratut romantikut.

Topeltplaadi "Naerata" esitlus on Vikerraadio otsesaates reedel, 26. juunil 2020 kl 14-16, millega tähistatakse ka Jaagu 70. sünniaastapäeva.