Tom PettyFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
22. juuni 2020, 13:44

Tom Petty omaksed nõuavad, et Trump lõpetaks tema hiti kasutamise

2017. aastal valuvaigistite üledoosi surnud USA rokkari Tom Petty omaksed keelavad Donald Trumpil kasutada oma kampaanias Petty hitti "I Won't Back Down" ("Ma ei tagane", 1989).

Sky Newsi teatel mängiti Petty hitti laupäeval Oklahoma osariigis Trumpi tagasivalimiskampaania esimesel miitingul. Seepeale kuulutasid rokkari omaksed, et keelavad USA presidendil laulu kasutada - see olevat kirjutatud lihtinimesele. "Tom Petty ei tahaks, et ühtki tema laulu kasutataks vihakampaanias," seisab Petty omaste avalduses.

Laulja ametlikul Twitteri lehel jagatud avaldusele on alla kirjutanud Adria, Annakim, Dana ja Jane Petty. Adria ja Annakim on Petty tütred esimesest abielust Jane Benyoga. Dana York oli Petty teine abikaasa. 

66aastane Petty suri 2017. aasta oktoobris vaid mõned päevad pärast oma muusikukarjääri 40. aastapäeva turnee lõppemist. Menuartisti tabas Malibu kodus südame seiskumine. Petty viidi UCLA meditsiinikeskusse, kuid arstidel ei õnnestunud tema elu päästa.

Jaanuaris 2018 avalikustati, et koroner leidis muusiku organismist hulgaliselt kangeid ravimeid, nende seas nn valget hiinlast fentanüüli ja atsetüülfentanüüli, kanget valuvaigistit oksükodooni, uinutit temasepaami, ärevusevastast alprasolaami (Xanax) ja antidepressant tsitalopraami. Petty kannatas ka südame veresoonte lupjumise ning kopsupuhituse all. 

Muusik oli aastakümneid maadelnud uimastisõltuvusega, kuid viimasel ajal vaevasid teda mitmed ihuhädad, nende seas põlvevalud ning puusamõra. „Surmapäeval oli Tomile teatatud, et puus on täiesti murdunud,“ kirjutasid omaksed. „Usume, et valu oli täiesti talumatu ning põhjustaski ravimite liigset pruukimist.“

50 korda heroiinist kangema fentanüüli üledoosi suri 2016. aasta aprillis 57 aasta vanuses ka superstaar Prince. Temagi pruukis "valget hiinlast" väidetavalt liigesevalude leevendamiseks ning oli sellest sõltuvuses.