Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
22. juuni 2020, 09:49

MAAILMA KALLEIM KITARR: Kurt Cobaini pill müüdi pöörase hinnaga

Kitarr, mida Nirvana staar Kurt Cobain mängis viis kuud enne surma MTV saate "Unplugged" salvestamisel, müüdi oksjonil kuue miljoni dollariga. See teeb grungelegendi pillist kõigi aegade kalleima kitarri.

Cobain mängis 1959. aasta Martin D-18E'd Nirvana kuulsal akustilisel kontserdil 1993. aasta novembris. Viis kuud hiljem võttis 27aastane rokkar endalt elu.  

Laupäeval peetud oksjonil Beverly Hillsis Californias müüdi vasakukäelise Cobaini jaoks ümber tehtud akustiline kitarr kuue miljoni dollariga. See on kõigi aegade rekord. Varasem rekord kuulub Pink Floydi muusiku David Gilmouri mustale Stratocasterile, mis leidis uue omaniku 3,95 miljoni dollariga. 

Cobaini kitarri ostis austraallane Peter Freedman, kellele kuulub maailmakuulus firma Rode Microphones. "Kui kuulsin, et see kuulus kitarr oksjonile pannakse, mõistsin kohe, et teist sellist võimalust elus enam ei tule." Freedman kavatseb grungestaari kitarri abil tähelepanu juhtida loomeinimeste igipõlistele probleemidele ja siseheitlustele. 

Lisaks kitarrile sai ostja originaalvutlari, millele Cobain oli kleepinud ansambli Poison Idea 1990. aasta albumi "Feel the Darkness" reklaami. Kitarrikasti sees on poolik pakk Martini kitarrikeeli, kolm plektronit ja samsist kotike, millel on väikese hõbedast lusika, kahvli ja noa pilt.

New York Post märgib, et kitarr pandi oksjonile Cobaini lese Courtney Love'i ja tütre Frances Cobaini vastuseisule vaatamata. Kuulsa pilli pärast on aastaid tülitsetud: Frances kinkis kitarri aastaid tagasi oma toonasele abikaasale Isaiah Silva, kuid nõudis seda pärast abielu purunemist tagasi. Silva väitis, et tegu oli pulmakingiga. Love avaldas endisele väimehele võimsat survet kitarri tagastamiseks (kuulu järgi lausa tapmisähvardusteni välja), kuid 2018. aasta mais Francese ja Isaiah' abielu lahutades määras kohtunik kitarri Silvale.