Ian Holm ja Elijah Wood "Sõrmuste isandas"Foto: VIDA PRESS
Inimesed
21. juuni 2020, 10:00

„Sõrmuste isanda“ režissöör: Ian Holm mängis Bilbot Parkinsoni tõbe trotsides

"Sõrmuste isanda" triloogia lavastaja Peter Jackson avaldas liigutava järelhüüde inglise näitlejale Ian Holmile, kes suri reedel 88 aasta vanuses.

Holm mängis kuulsas filmitriloogias Bilbot ning jätkas rollis ka "Sõrmuste isanda" eelloos "Kääbik" - ta oli raamjutustuses 111aastane Bilbo. "Kääbiku" (2012) võtete alguseks oli Ianit tabanud Parkinsoni tõbi ning ta keeldus esialgu rollist. "Ta pihtis meile, et tal on diagnoositud Parkinsoni tõbi ja et talle ei jää enam repliigid meelde. Tal oli raskusi kõndimisega ja Uus-Meremaale [võtetele] ei saanud ta kohe kindlasti sõita. Alati oma privaatsust hindava mehena ütles ta, et on põhimõtteliselt pensionile läinud, kuid ei kuuluta seda avalikult," vahendab Daily Mail Peter Jacksoni meenutust.

Kuid Jacksonil õnnestus Holm ümber veenda. Tema võtted korraldati Londonis, abikaasa Sophie ning noore Bilbo osatäitja Elijah Wood olid vanameistrile toeks. "Loodan, et publik näeb valmis filmis ainult Ian Holmi Bilbo rollis jätkamas. Aga mina nägin võtteplatsil imelist näitlejat, kes andis oma viimase etteaste. Temast oli see uskumatult vapper ning kõigi pealtnägijate jaoks väga emotsionaalne."