SevastopolFoto: TASS/Scanpix
Maailm
20. juuni 2020, 15:32

Euroopa Liit pikendab Venemaa sanktsioone seoses Krimmi ja Sevastopoli ebaseadusliku annekteerimisega

Euroopa Liidu Nõukogu otsustas 18. juunil pikendada kuni 23. juunini 2021 piiravaid meetmeid, mis on kehtestatud seoses Krimmi ja Sevastopoli ebaseadusliku annekteerimisega. „Antud otsus näitab Euroopa Liidu vankumatut toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ja et rahvusvahelise õiguse rikkumistel on agressorile tagajärjed. See on eriti oluline arvestades, et Venemaa püüab COVID-19 pandeemia varjus oma agressiooni Ukraina suunal veelgi süvendada,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

Ta lisas, et kuigi Venemaa on üritanud kasutada COVID-19 kriisi ettekäändena sanktsioonipoliitikat õõnestada, näevad EL ja ÜRO sanktsioonid üldjuhul ette humanitaarerandite taotlemise võimalust ja ei takista riikidel pandeemiaga võitlust.

Piiravad meetmed on osa mittetunnustamise poliitikast ja hõlmavad erinevaid finants- ja investeerimisteenuste osutamise keelde Krimmis ning Sevastopolis. Keelatud on ka piirkonnast pärit kaupade sissevedu ELi territooriumile ning transpordi-, telekommunikatsiooni-, energia- ja nafta, gaasi ning maavarade sektorist pärinevate kaupade eksport Krimmi ja Sevastopolisse ning nende infrastruktuuri ehitamisega seotud tegevuste osutamine. Samuti on keelatud osutada turismiteenuseid.