Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
20. juuni 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas elevant öösel tsirkuse nahka pani

1935. aasta jaanilaupäeva ööl ärkasid Paides etendust andva tsirkuse töötajad kella kolme paiku ropu lätikeelse kisa peale. Loomahooldaja Johnis Degis karjus (eesti keelde ümber pandult) muu hulgas: „Kurat, elevant sööb tsirkuse ära!“

Kui tsirkuserahvas silmad lahti sai ja välja tormas, avanes neile suur kahju, mida telgi presenti isukalt sööv elevant oli juba teinud, pannes nahka tubli neljandiku telgikattest. Looma peletamine meeldiva suutäie juurest polnud kerge, aga läks ühise jõupingutusega korda. Suur auk tsirkusetelgi katuses kaeti esialgu sinise riidega.

Oma tekstiilihimu oli elevant näidanud juba Narvas, kus ta loomahooldaja uhiuue sügispalitu rüüstas ja Rakveres ta ka pintsaku ja rahakotita jättis. Raha oli kotis vaid viis krooni. Suurem kahju tõusis sellest, et mehe dokumendid kadusid jäljetult.

Elevant pidi ühest esinemiskohast teise maanteel kõndima. Üks hooldaja hoidis ketti, mis kinnitati looma esimese jala külge. Teine sörkis kannul, käes tagumise jala külge kinnitatud jäme köis. Päevas saadi edasi kaheksa kilomeetri ringis.   

„Vahel tuleb elevandile aga tuju jooksma hakata ja siis on hea nõu kallis. Tagumine mees peab siis köie mõne lähedaloleva puu või telefoniposti ümber katsuma visata, muidu on elevant läinud. Elevandi „kõrvalhüpete“ pärast rukkisse on omanikul juba küllalt pahandust olnud,“ kirjutab Rahvaleht.