Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
19. juuni 2020, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas „professorid“ kergeusklikke võrgutasid

„Kogu maailma kergeusklikud on professorite pähe esinevate eesti hiromantide võrgus,“ kurdab Vaba Maa 1937. aastal. Professorina olevat end välismaalastele esitlenud isegi algkooliharidusega murdvaras, 29aastane Nikolai Schutskin.

Ta oli Eestis avaldatud ajalehekuulutuses nimetanud end küll kahe „professorist“ hiromantstaari Oskar Nurmi ja Aleksander Peepi assistendiks, kuid läbiotsimisel leidis politsei temagi juurest määratu kuhja valuutast pungil kirju kõikjalt maailmast. Kõik kolm olid teinud koostööd ja saatnud enam-vähem ühesuguse tekstiga ennustuskirju. Maa Hääl märgib, et Oskar Nurmi sai iga päev välismaalt mitukümmend kirja.

Selgeltnägijaist kaarditargad avaldasid kuulutusi Soome, Rootsi, Läti ja veel mitme riigi ajalehtedes. Tuli välja, et kergeusklikke on maailmas palju. Kirju palvega saada täpseid tulevikuennustusi tuli isegi Jeruusalemmast.

Kõiki kolme karistati kopsakate, 1999 kroonini ulatuvate trahvidega. Lisaks sunniti nad jalapealt Tallinnast lahkuma. Uue elukoha pidid nad leidma Virumaalt kas Kohtla või Erra vallast. 

Ainsana lubas otsuse edasi kaevata alati keigarlik tumedapäine läbitungiva pilguga Oskar Nurmi. Teda oli juba varem karistatud Päewalehes avaldatud reklaami eest, mida püüti maskeerida tänuteateks: „Avaldan südamlikku tänu astroloog-hüpnotisöör Nurmile ja tema meediumile, kes elavad Tallinnas Narva mnt 35-1.“