Foto: Alexandr Gusev/Pasific Pr/SIPA/Scanpix
Saund
18. juuni 2020, 14:12

Eurovision muutis reegleid, et lauluvõistlus toimuks kindlasti igal aastal

Veebikülje Eurovision.tv teatel on lauluvõistluse reegleid muudetud, et see järgmise aasta maikuus ning edaspidigi kindlasti toimuda saaks - mis maailmas ka ei juhtuks.

"Saime 2020. aasta kevadest õppetunni, et peame ülemaailmseks kriisiks valmis olema, ning oleme võistluse reegleid selleks kohendanud," ütles Eurovisioni uus tegevjuht Martin Österdahl. "Peame olema suutelised olema paindlikumad ning tegema muutusi ka formaati enesese ning sellesse, kuidas me neil keerulistel aegadel seda sündmust korraldame."

Österdahl toonitab: maailma suurima live-muusikasündmuse korraldajatena on neil ühine siht tuua Eurovision tagasi, kroonida uus võitja ning anda teatepulk järgmise aasta korraldajamaale. "Need elemendid on meie DNAs ja meie pärandis." Hiljuti kuulutati välja, et Eurovision toimub järgmise aasta mais Rotterdamis, kus see tänavu ära jäi. 

Eurovision.tv teatel on lauluvõistluse korraldajad Eurovisioni kestlikkuse nimel otsustanud aastaks loobuda senisest põhimõttest, mille järgi on taustalindistuses keelatud kasutada taustavokaali. Järgneva aasta jooksul on taustavokaali lindistamine lubatud. See peaks osalejariikidel võimaldama katsetada uusi loomingulisi ideid, reisida 2021. aasta Eurovisionile väiksema delegatsiooniga ning vähendada korraldajamaa tehnilist koormust ja kulusid. 

Ühtlasi peaks muudatus võimaldama heliloojatel ja produtsentidel esitleda oma loomingut võimalikult originaalitruuna. Taustavokaali lindistuse kasutamine on vabatahtlik. Lindistust võib kombineerida ka live-taustavokaaliga. 

Österdahl toonitab, et aastatel 2013 ja 2016, mil ta tegutses Rootsi ringhäälingus Eurovisioni tegevprodutsendina, juurutati samuti muudatusi: algul esinemisjärjekorra valimises, siis hääletustulemuste esitlemises. "Mõlemad kohandused televisiooni ühes vanemas meelelahutusformaadis aitasid luua telepubliku jaoks põnevamat vaatemängu."

Et järgmisel aastal Eurovision kindlasti toimuks, on korraldajad muutnud reegleid - nii võib vajadusel muuta lauluvõistluse formaati ja korraldust, kui näiteks koroonapandeemia peaks uuesti puhkema. "Vanad reeglid seda ei võimaldanud," toonitab Österdahl. 

Pärast järgmise aasta lauluvõistlust vaadatakse reeglid uuesti üle.