Foto: Reuters/Scanpix
Ilu ja mood
18. juuni 2020, 11:37

Kes on Karl Lagerfeldi jälgedesse astunud Silvia Fendi?

Tuntud moedisainer Karl Lagerfeld töötas Fendi moemajas 54 aastat. Ta tegi koostööd Fendide perekonnaga ning aitas väikesel pereäril kuulsaks moebrändiks kasvada. Pärast Lagerfeldi surma 2019. aastal otsustas tema ametikoha üle võtta Fendide perekonna järeltulija Silvia Venturini Fendi.

Adele ja Edoardo Fendi asutasid 1925. aastal Roomas Fendi moefirma. Avamise hetkel tegeles äri karusnaha toodete müügiga. Hiljem laiendas pere oma ettevõtet ning väike poekene muutus rahva seas üha populaarsemaks.

Peret tabas aga raske tragöödia – isa Edoardo suri ootamatult ning tema naine Adele pidi hoolikalt mõtlema, mida edasi teha. Äril läks väga hästi, kuid ta ei suutnud seda üksi juhtida. Pärast peret tabanud tragöödiat otsustas äri juhtimise üle võtta teine põlvkond: Adele ja Edoardo tütred Alda, Anna, Carla, Franca ja Paola.

Aastatega kasvas ettevõte veelgi suuremaks ning hakkas karva ja naha müümise kõrvalt tootma ka luksuskaupu – kalleid käekotte, jalanõusid ja ehteid.

1965. aastal liitus Fendiga Karl Lagerfeld, kes asus firmas tööle disainerina. Tema disainis ka moemaja logo, milleks on kuulus “F”. Fendi on tänaseni jäänud pereäriks, kuna 1994. aastal võttis äri juhtimise üle Anna tütar Silvia Venturini Fendi.

Foto: AFP/Scanpix

Läbimurre tänu käekotile

Silvia Venturini Fendi on Anna Fendi tütar, kes oli üks viiest kuulsast Fendi perekonna tütardest. Lapsena elas Silvia pereäriga seotud moemaailma keerises ning osales juba kuueaastasena esimeses Fendi reklaamis. Koolis käies sai Silviale selgeks, et ta on valmis hariduse kõrvale jätma ning keskenduma täielikult kuulsale pereärile. Paludes mitmeid kordi oma vanaema Adelet, sai ta lõpuks nõusoleku pereettevõttes kaasa lüüa.

1980. aastate keskel lõpetas noor Fendi õpingud Londonis ja Itaalias ning asus tööle moemajja, kus ta lõi oma brändi “Fendissime”. 1992. aastal asus Silvia oma ema Anna ja Karl Lagerfeldi palvel tööle moemaja peastuudiosse. Silvia tegeles moemajas reklaamitegevuse ja moeetenduste juhtimisega ning meesteriiete kollektsioonidega.

Noore Silvia elu kõrghetk saabus 1997. aastal, kui ta disainis koti “baguette”. Moemaailmas muutus see kohe vaieldamatuks hitiks ning ta pälvis selle eest Fendi the Fashion Group International auhinna. Viimati avaldati ka raamat kuulsa käekoti sünniloost. 

Silvia Fendi disainitud käekott "baguette" on populaarne juba aastakümneid, mistõttu saab seda tänini osta Foto: Tootjafoto / Fendi.com

2001. aastal sai Fendist ülemaailmaline luksusbränd ning sellest hetkest kuulus Fendi ka LFMH gruppi, mis on maailma suurim luksuskaupu tootev kontsern. 

Disainerina Lagerfeldi jälgedesse

Silvia Fendi kohtus Lagerfeldiga esimest korda juba lapsena, kui ta oma emaga moemajas kaasas käis. Aastate jooksul said Silviast ja Lagerfeldist head sõbrad ning kolleegid. Karl Lagerfeld oli noorele Fendile mentor ja õpetaja moemaailmas. Nende kahe vahel oli tugev side, mis paistis ka hästi välja.

2019. aastal tabas nii moemaja kui ka kogu moemaailma šokk – Karl Lagerfeld alistus 19. veebruaril raskele haigusele. Pärast Lagerfeldi surma otsustas Silvia Fendi peadisaineri ameti enda peale võtta. Nii hoiab naine ainukesena oma kuulsast suguvõsast elus varsti saja-aastaseks saavat algset väikest pereäri, nüüdseks suurt üle maailma tuntud moemaja.

Foto: AFP/Scanpix