Foto: Gerly Mägi
Eesti
17. juuni 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Käthe andis Antonile selge armuvihje

Kui ettevõtliku loomuga 23aastane Käthe Weltman(n) Koitjärvele 41aastasele mitte veel väga kuulsale kirjanikule 7. juunil 1919. külla suvitama sõitis, oli tal kaasas vähemalt üks kahest ajalehest, kuhu ta oli esiküljele ostnud väikese, aga küllap mitte päris tähelepandamatult tillukese kuulutuse Sotsialdemokraadis, pealegi otse lehepäise ja loosungi „Kõigi maade proletaarlased ühinege!“ all.

Kuulutus kõlas „Anton Hansen Käthe Hansen (sünd. Weltman) abielusse astunud 7. juunil 1919.“

Kuuldavasti olla Anton, kes Käthet Aegviidu jaama perroonil ootas, olnud šokeeritud. Kogu tagasitee sundinud hobust vankri ees jooksma ega ei rääkinud ühtegi arusaadavat sõna, kui neidu silmanurgast piidles. Ettevõtlik Käthe andis ju selgelt märku, et ta ootab neil suviseil päevil seni vastu puigelnud mehelt intiimsemat lähenemist ja on valmis tema soove täitma nagu abielunaine ikka. 

 Anton oli ju 28. mail pärast pikemat vaikimist endast märku andnud: „Lubasin Sulle ammugi kirjutada, aga pole tänini oma sõna saanud pidada. Siiski, Aegviidult saatsin Sulle paarisõnalise kaardi. Said Sa selle kätte? Sedasama tahaksin teada ka mu roosi kohta, ,mille ma... läkitasin.“

Antoni mure, et sellest kuulutusest üleriigiline lärm puhkeb, oli muidugi asjatu. Tuttavad ehk panid tähele ja imestasid, laiem hulk inimesi ei lugenud  väikekuulutusest midagi erakordset välja.