Positivus festivalFoto: Martin Ahven
Üritused
16. juuni 2020, 13:38

EESTI FESTIVALISUVI: milliseid üritusi saab külastada, mis lükkuvad järgmisse aastasse?

Koroonaviirus on pea peale pööranud ka tänavuse festivalisuve. Kui paljud korraldajad on juba teatanud, et üritused lükkuvad edasi järgmisse suvesse, siis on ka neid, kes on valmis riskima ja festivali tänavu ikkagi korraldama.

Hard Rock Laagri peakorraldaja Kaido Haavandi on juba kinnitanud, et Vana-Vigala müriseb 3.–4. juulil rokkmuusika saatel, kuigi lavale astuvad vaid kohalikud artistid.

Et lauluväljak suvel päris tühjaks ei jääks, toimub seal 7.–12. juulini festival Summer In The City, kus kuuel õhtul astuvad lavale kuus eri artisti ja bändi. 

Ka Punk & Rock festival ei jää korraldamata ja see toimub Tartus, Raadi mõisapargis 10.–11. juulil.

Samuti toimub 16.–19. juulini Saaremaal festival I Land Sound. Kuigi praeguse seisuga on sinna tulijaid üle 1000, töötatakse plaani kallal, mis võimaldaks festivali ikkagi korraldada.

Pärnu muusikafestival toimub planeeritult 16.–23. juulil. Osa kontsertide piletimüük on ajutiselt peatatud, kuni selgub, mitu inimest kontserdisaali lubatakse. Hetkeseisuga on arvestatud kuni 300 pealtvaatajaga. Kogu nädala vältel toimuvaid kontserte voogedastatakse ka festivali kodulehel.

Suve saab nautida ka Valgeranna festivalil, mis toimub tänavu kahe päeva asemel suisa kolm päeva, 23.–25. juulini.

Viimane suvekuu algab Kapa festivaliga, mis toimub 1. augustil.

Sellel järgneb traditsiooniline Viru folk, mis toimub 7.–9. augustil Käsmus.

Neile, kes hakkasid pärast Pärnus toimunud Weekendi festivali käima Soomes, saavad suure tõenäosusega sinna ka tänavu pidutsema minna. Praeguse seisuga toimub üritus 7.–8. augustil ja ükski artist pole oma esinemist veel tühistanud.

Leigo järvemuusika toimub 2020. aastal vaid ühel päeval, 8. augustil. 

Ka hip-hopi muusika austajad saavad augustis Elvasse koguneda, sest 14.–15. augustil toimub ka Eesti Hip-hop festival. Piletimüük jätkub ja lisainfo tuleb korraldaja Genka sõnul õige pea.

Kes eelistab hip-hopi asemel midagi muud, võib 14.–15. augustil sammud seada hoopis Kohtla-Nõmmele, kus toimub Mägede Hääl.

Tallinn Music Week ei tahtnud festivali ära jätta ja nii lükati see märtsi asemel hoopis augustisse. Head muusikat ja kultuuri saab nautida 26.–30. augustini. Samal ajal toimub idapiiri ääres ka Station Narva.

Algselt suvel esimest korda toimuma pidanud GROM MMXX ei visanud samuti koroonapandeemia tõttu püssi põõsasse, vaid lükkas festivali edasi pimedamale ajale. Üritus toimub nüüd 27.–29. novembrini Koplis, Uue loomingu majas.

Küll aga on mitmed korraldajad vastu võtnud raske otsuse sel suvel festivale mitte korraldada. Nii näiteks otsustasid tänavu esmakordselt Tallinnas toimuma pidanud linnafestival Sume korraldajad, et lükkavad ürituse järgmise aasta 3. juulile.

Juulis oleks pidanud toimuma uuendatud kujul Õllesummer, kuid ka see jääb tänavu ära. Järgmise aasta kuupäevi pole veel avaldatud.

Paljud eestlased reisivad igal aastal ka meie lõunanabrite juurde Lätti, kus  peaks toimuma Positivus. Tänavu juulis Salacgriva metsas elavat muusikat küll nautida ei saa, kuid loodetavasti teatavad korraldajad peagi järgmise aasta festivali kuupäevad.

Raskema muusika austajad, kes plaanisid tänavu minna Barbar Feastile, peavad vabaks võtma hoopis 2021. aasta 8.–10. juuli.

Samuti ei toimu tänavu Pärnus Beach Grindi festivali. See korraldatakse järgmise aasta 9.–10. juulil.

Viljandis jääb ära traditsioonilisel kujul ka pärimusmuusikafestival, mis toimub järgmise aasta 22.–25. juulil. Küll aga saab sel suvel nautida Pärimusa 2.0, mis toimub 24. ja 25. juulil lossimägedes. Mõlemal päeval on sama programm, nii et kui üks nendest päevadest ei peaks sobima, pole midagi veel katki!

Festivali korraldamisest on loobunud ka Augustibluusi tegijad, kes ootavad kõiki Haapsalusse juba järgmise aasta 30. juulist 1. augustini.

Ära jääb ka Birgitta festival, mis toimub 2021. aasta 6.–14. augustini. Esitamisele tuleb tänavu avalikustatud programm.